Kışın Ne Ekilir? Kış Mevsiminde Saksıya ve Bahçeye Ekilecek Sebzeler ve Meyveler
Farklı ekolojik koşullara sahip ülkemizde çeşitli meyve ve sebze üretimi yapılmaktadır. Mevsime göre üretilen bu besinler, belirli koşulların ardından yemeklerimize lezzet katmaktadır. Bahçe işleriyle uğraşmak isteyen kişiler ise doğal koşullar altında meyve ve sebze ekimi yapabilir. Soğuk havalarda bitki yetiştirmek imkânsız değildir. Bunun için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Kış mevsiminde sebze veya meyve yetiştirmek için sadece hava sıcaklığı değil, toprak ısısı ve yağış da dikkate alınmalıdır.
Kışın ne ekilir?
Kış mevsiminin serin ve soğuk geçmesi nedeniyle, ekeceğiniz bitkinin bulunduğunuz bölgeye uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Özellikle bu dönem ülkemizin güney bölgesinde yağmur, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde kar ve don olayları yaşandığı için, bitki yetiştirme konusunda titiz olmak gerekir.
Kışın bahçenizde sebze ekmek için havadaki don olayının geçmesini beklemelisiniz. Bu zamanda bitki, sebze, meyve hatta çim bile ekmeniz mümkün. Sebze tohumlarını kışa girmeden (sonbahar aylarında) ekmenizde fayda var. Bu mevsimde çiçek yetiştirmeyi düşünüyorsanız, iç mekân bitkilerini tercih etmelisiniz. Onun dışında saksıda veya bahçede meyve ve sebze yetiştirebilirsiniz.
Kışın ekilecek sebzeler
Kış sebzelerinin ekimi Kasım ayından başlayıp mart ayına kadar sürer. Bu zaman diliminde, uygun koşullar sağlandıktan sonra rahatlıkla sebze ekimi yapabilirsiniz. Bu aylarda ekilecek sebzeler; marul, turp, pazı, soğan, bezelye, brokoli ve sarımsak olarak çeşitlilik gösterir.
Kışın ekilen sebzelerden birisi olan marul, 5 derecenin altına düşmeyen bölgelerde yetişir. Bezelye toprak ısısı 4,5 derece olan yerde ekimi gerçekleşir. Pazı, havada don olayı başlamadan 40 gün önce ekilir. Brokolide ise yaz başlarında ürün almak için kış sonu veya bahar başında ürün ekimi yapabilirsiniz. Turp ise sonbahar donundan 4-6 hafta önce ekimi gerçekleşmelidir.
Soğan ilkbahar ve sonbahar aylarında ekilebilir. Bu sebzenin ekiminde önemli bir husus, sıcaklığın -2 derecenin altına düşmemesidir. Sarımsak ise genellikle eylül ve kasım aylarında ekilir.
Kışın ekilecek meyveler
Vitamin bakımından zengin kış meyvelerinin sağlığımız açısından pek çok faydası vardır. Kışın ülkemizin iklim koşullarında aralık, ocak ve şubat aylarında yetişen meyvelerin tüketimi çok önemlidir.
Günümüzde destekleyici kimyasallar nedeniyle her meyveyi her mevsimde bulmanız mümkün. Fakat kendi saksınızda veya bahçenizde yetiştirdiğiniz meyvenin doğallığı ve lezizliği çok daha önemlidir. Doğru mevsimde ekilen meyvenin verimliliği çok daha fazla olacaktır. Kışın ekilen meyveler arasında; muz, böğürtlen, üzüm, mürdüm eriği ve incir başta gelir.
Kış aylarında ekilecek sebzeler
Bahçe işleriyle ilgilenmeyi seven ve doğallıktan yana olan herkes istediği gibi saksıda veya bahçede sebze ekimi gerçekleştirebilir. Bunun için öncelikle mevsimine göre, uygun şartları sağlamak önemlidir.
Soğuk geçen kış aylarında da sebze ekimi için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Kışın ekilmesi gereken sebzeler, aylara göre değişkenlik gösterir. Aralık ayında ekilecek en uygun sebze maruldur. Ocak oyunda ise ıspanak, marul ve kıvırcık daha çok tercih edilmelidir.
Bezelye ve ıspanak doğrudan toprağa ekilebilirken; marul ve kıvırcığın fidelenmesi daha uygundur. Şubat ayında doğrudan toprağa ekilecek tohumlar; roka ve havuçtur. Soğuk geçen bu ayda sebzeler kasa içerisinde fidelendirilir. Sebze ekimi için en doğru zaman olan mart ayında; biber, domates, marul, pancar, salatalık, patates, havuç, soğan gibi sebzeler fidelendirilir.
Kış aylarında ekilecek meyveler
Vücudumuzda bulunan sistemler gerekli enerji ve bileşenleri gıdalar aracılığıyla alır. Kış aylarında özellikle ihtiyaç duyduğumuz bu meyvelerin doğal olması bizler için önem taşır. Bu sebeple çoğu kişi saksıda veya bahçede meyve yetiştirmek için harekete geçer. Eğer meyve ekimi gerçekleştirmek istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar var.
Yetiştirmek istediğiniz meyvelerin doğru zamanda ekilmesine dikkat etmekte fayda var. Bunun için belirli meyvelerin aylara göre dağılımı dikkatinizi çekecektir. Aralık ve ocak aylarında; portakal, elma, ayva, greyfurt gibi meyveler ekilebilir. Şubat ayında ise; muz, elma, mandalina, nar, greyfurt ekimi gerçekleşir.
Soğukta yetişen sebzeler
Ülkemiz yedi farklı bölgeden oluştuğu için iklim çeşitliliği fazladır. Fakat buna rağmen, ılıman bir yapıya sahip olmasından ötürü ülkemizin her yerinde yetişen sebzeler muhakkak vardır.
Özellikle kış aylarında bazı sebzeler soğuk ve serin havalardan etkilenmez. Bu mevsimde balkonunuzda veya bahçenizde rahatlıkla yetiştirebileceğiniz sebzeler bulunur. Bunlardan birisi olan ıspanak, soğuktan etkilenmediği için serin havalarda yetişebilir.
Sarımsak ve marul gibi sebzeler de kışın soğuk havaya aldırmadan yetişebilen sebze grubu içerisindedir. Soğukta yetişebilen diğer sebzeler ise; havuç, tere, roka, maydanoz ve biberiyedir.