Koyun Gübresi Nasıl Kullanılır? Bitkilerde Koyun Gübresi Ne İşe Yarar, Ne Zaman Atılır?

Koyun gübresi nasıl kullanılır sorusu, özellikle tarımla uğraşanların araştırdığı bir konudur. Söz konusu gübre çeşidi bitkiler için son derece faydalıdır. Gübrenin tarım ürünlerine ne zaman uygulanacağı, en kritik husustur. Uygun zamanda yeterli miktarda kullanılan gübre ile tarım ürünlerinde en yüksek verim elde edilebilir. Koyun gübresinin faydaları bilindiğinde, tarımsal faaliyetlere canlılık kazandırılabilir.
Giriş Tarihi: 30.07.2023 10:34 Güncelleme Tarihi: 30.07.2023 10:34

Koyun gübresi ne işe yarar sorusu, tarımsal faaliyetlerin etkin şekilde yapılması için önemli bir konudur. Gübrenin faydaları bilindiğinde, daha verimli tarımsal faaliyetlerin yürütülmesi mümkündür. Koyun gübresinin nasıl ve ne zaman kullanılacağı, verimlilik açısından dikkate alınması gereken bir husustur. Gübre kullanımında, gübrenin azottan mümkün olduğu kadar arındırılması da çok önemlidir. Gübrenin fazla kullanılması, tarım ürünlerinde ters etkiye neden olabilir.

Koyun Gübresi Ne İşe Yarar?

İşletme gübrelerinin birçok çeşidi vardır. Koyun gübresi de bunlardan biridir. söz konusu gübre çeşidi, özellikle meyve ve sebze yetiştiriciliği için verimlilik sağlayan bir üründür. Koyun gübresi her ne kadar daha verimli bir sezon geçirilmesini sağlasa da yanlış kullanımında mahsule zarar vermektedir.

Koyun gübresinin kullanımında bir kısım hususların göz önünde bulundurulması gerekir. Bunlardan ilki, toplanan koyun gübresinin en az 1 yıl bekletilmesi gerektiğidir. Bu bekleme süresi içinde gübre içindeki yoğun gazlar dağılacaktır. Bekleme süresinden önce koyun gübresi toprağa atılırsa, mahsulün yanmasına neden olacaktır. Koyun gübresi ile mahsulün besin değeri de artacaktır.

Sebzelere Koyun Gübresi Ne Zaman Atılır?

Sebzelere koyun gübresi atmak için en uygun dönem, sebze ekimi yapılmadan önceki süreçtir. Bu da takriben ilkbahar mevsiminin ilk aylarına denk gelir. Kullanılan koyun gübresinin faydalarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

  • Bitkilerin gelişiminde çok faydalıdır.
  • Toprak tarıma elverişli hale gelir.
  • Toprağın fiziksel, biyolojik ve kimyasal ihtiyacını karşılar.
  • Toprağın su tutma kabiliyeti de artar.