Lavanta Nasıl Yetiştirilir? Tarlada, Evde, Saksıda Lavanta Çiçeği Nasıl Ekilir Ve Dikilir ?

Büyüleyici kokusuyla herkesi kendisine hayran bırakan lavantalar, mor renkli bitkilerdir. Bir Akdeniz bitkisi olan lavantalar hemen her yerde kullanılır. Kozmetik sanayide önemli bir yer olan bu bitkiler oda parfümlerinden deterjana kadar birçok üründe kullanılır. Bu mis kokulu bitkilerin yetiştirilmesi ve bakımı hakkında bilgi sahip olmak isteyenler, bununla ilgili araştırmalar yapmaktadır.
Giriş Tarihi: 28.03.2023 13:42 Güncelleme Tarihi: 28.03.2023 13:42

Akdeniz kökenli olan lavantalar, ballıbabagiller familyasında yer alan bir bitkidir. Çok sevilen bu bitkinin kokusu da zihinlere kazınan özelliktedir. Birçok alanda kullanılan lavantaların antiseptik özelliği de dikkat çeker. Lavanta çayı bu durumda sıklıkla tüketilir. Cilt sağlığı için de pek çok faydası olan lavanta bitkisi, sivilcelenme durumlarında cilt toniği şeklinde kullanılabilir. Güzel görüntüsüyle gören herkesi büyüleyen lavantalar ülkemizde Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde kolaylıkla yetişir. Antalya, Mersin, Muğla gibi illerin yanı sıra Isparta'nın meşhur lavanta bahçesi akla ilk gelen yerler arasındadır. Lavanta yetiştirmek için bilinmesi gereken önemli noktalar vardır.

Lavanta Nasıl Yetiştirilir?

Lavanta yetiştirmek son derece kolaydır. Yeni bir lavanta ekmek için öncelikle lavanta dallarını budamanız gerekecektir. Lavantaları yetiştirirken 3 veya 5 adet lavanta yaprak düğümüne ihtiyacınız olacaktır.

Dalları kesilen lavanta toprağa ekilir ve toprağın üstü kapatılır. Lavantanın köklenmesi için 2 günde bir sulanmasına özen gösterilir. Lavantanın ekiminden sonra filizlenme süreci yaklaşık 3 ila 6 hafta arasında olacaktır.

Bitkiyi yetiştirirken verimli toprağa da ihtiyacınız vardır. Lavanta yetiştiriciliğinde en uygun toprak, kireç bakımından zengin ve kuru topraklardır. 10-30 derece sıcaklıkta yetişebilen lavantalar, günde 4-5 saat güneş alan bir yerde yetişmelidir.

Lavanta Nasıl Ekilir?

Lavanta ekimi için öncelikle, gerekli ortamı hazırlamalısınız. Bitki için önemli olan toprak yapısı, ekim için ilk koşuldur. Toprağın nem kapasitesi bu doğrultuda yeterli düzeyde olmalıdır.

Lavanta tohumunu ekmek istediğinizde, tohumları çimlendirmeli ve bir süre sonra toprağa aktarmalısınız. Fide ekiminde ise, zengin mineralli toprağa lavanta fidesini ekerek işe başlayın. Ardından ilk can suyunu verin ve saksınızı güneşli bir alana yerleştirin.

İleriki süreçte toprağın gübrelenmesi gerekecektir. Bu işlem, bitkinizin gelişimi açısından önemlidir. Lavanta tohumunu veya fidesini ilk üç gün boyunca çok az miktarda sulamak gerekecektir.

Lavanta Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Lavanta çiçeğini yetiştirirken toprak yapısı, güneşte kalma süresi gibi etmenlere dikkat etmek gerecektir. Aydınlık ortamlara hemen uyum sağlayan bu bitkiler, güneş alan yerlerde yetişmelidir. Bu doğrultuda lavantalar karanlığı sevmezler.

Akdeniz ikliminde yetişebilen bu bitkiler, soğuk ortamlarda uyku moduna girer ve canlılığını korur. Lavanta çiçeği çok nemli toprakları sevmez ve uzun süre kuru kalabilir. Toprak seçiminde ise kuru ve kireçli topraklar tercih edilebilir.

Gübreleme işlemi de bu noktada önemlidir. Lavanta yetiştiriciliğinde saksı değişimi de gereklidir. Yılda bir kez saksı ve toprağı yenileyebilirsiniz.

Lavanta Nasıl Yetiştirilir?

Lavanta yetiştirirken toprağın PH değerinin minimum 5,5 değerinde olması gerekecektir. Güneş gören yerde yetişen lavantalar, her yıl ekilebilir. Düzenli sulanan bitkiler sıcakların başlamasıyla beraber kendisini göstermeye başlayacaktır.

Zengin toprak yapısında yetişen bu bitkilerin saksı değişimi senede bir defa yapılabilir. Evde yetiştirdiğiniz bitkileri daha büyük saksılara alabilirsiniz. Lavanta yetiştiriciliğinde, diğerleri gibi tohumun kaliteli olmasında fayda vardır.

Lavanta Nasıl Ekilir ve Dikilir?

Lavanta ekmek için, saksının drenaj deliklerinin olmasına ve toprak yapısının da kireçli ve kuru olmasına dikkat edilmelidir. Lavantayı ekmek için saksının üst kısmında 2-3 parmak olacak şekilde boşluk bırakın.

Lavanta tohumunu aralıklı olarak toprağa yerleştirin ve üzerini bir parmak kalınlığında örtün. Bitkinizin toprağının nemli kalmasına dikkat edin ve sulamayı buna göre yapın.