Nematod Nedir? Nematodlar İle Nasıl Mücadele Edilir, Kışı Nerede Geçirir?
Nemli topraklar, tatlı ve tuzlu sularda yaşadıkları gibi ölü ve canlı hayanlar ile bitkilerin içinde ve üzerinde yaşarlar. Büyüklükleri 0.5 -1.5 m uzunluğunda değişkendir. Vücutları genel olarak renksizdir. Beslendikleri bitkilere göre esmer, siyah ve yeşil renkli olabilirler. Bacak ve gözler yoktur. Sürünerek hareket edebilirler. Ağızlarının içinde sokucu iğne vardır. Bu sayede bitkileri delebilirler.
Nematod Nedir?
Nematodlar dünyada en fazla bulunan omurgasız hayvan şubesi olarak bilinmektedir. Yuvarlak yapıda bulunurlar. Bitki ve hayvanlarda zarar verebilen çok sayıda türü vardır. Yaşam yerlerine uyum sağlamaları çok basittir. Hayvan parazitleri, marin nematodları, karasal nematodlar, insan parazitleri olarak gruplara ayrılır.
Nematod ile Nasıl Mücadele Edilir?
Nemotodlar ile mücadele için önce toprakta varlığının anlaşılması gerekmektedir. Toprakta varlıkları iki farklı yöntem ile anlaşılabilir. Tarla boşken alınan toprak analizi yapılarak toprakta serbest yaşayan 2. Devre kök-ur nematodu lavrası aranmalıdır.
Nematodlar ile mücadele için kültürel ve biyolojik mücadele yöntemleri vardır. Kültürel mücadele; ekim nöbeti, yabancı otların yok edilmesi, toprağı nadasa bırakma, nematodla bulaşık bitkilerin yok edilmesi, dayanıklı çeşitlerin seçimi, iyi bakım ile toprak verim özelliğinin arttırılması. Genel mücadele yöntemleri şu şekildedir;
- Kimyasal mücadele
- Fiziksel mücadele
- Biyolojik mücadele
- Kültürel mücadele
Nematodlar Kışı Nerede Geçirir?
Nematodlar kış aylarını tarlada kalan yumru, soğan ve diğer bitki kısımlarında ergin halde geçirmektedir. Hububat ile beslendiği için hububat sapları ve yaprakları arasında geçirdiği bilinmektedir. Aynı zamanda çok sayıda yumurta bırakırlar. Bitki uygun olması halinde içinde yaşar ve birkaç nesil verir. Uygun olmaması halinde ise toprağa geçer.
Bitki Paraziti Nematodların Genel Özellikleri
Nemotlar tarım alanlarında zarar vermeleri ile bilinirler. Bitkilerin kök, tohum ve sap kısımlarına zarar verirler. Genel olarak bitkilerde endoparazit, ektoparazit ve ekto-endoparazit olarak yaşamlarına devam ederler.
Nemotlar birçok hastalığa neden olabilirler. Ekin bitkilerini ve evcilleştirilmiş hayvanları parazite etmeleri mümkündür. Nematod zarar verdiğini kullanılan nemanizam ilacının içinde yer alan etkenler, nematod etrafında iplik formunda bulunurlar. Nematodun hareket alanını kısıtlarlar.