Şeker Pancarı Nerede Yetişir? Şeker Pancarı En Çok Nerelerde, Hangi Bölgede ve İklimde Yetiştirilir?

Şeker pancarı, gıda ve ilaç sektörü başta olmak üzere birçok sektör alanında kullanılan bir besin kaynağıdır. Peki, şeker pancarı nerelerde yetişir? Şeker pancarı, adından da anlaşılacağı gibi başta şeker üretiminde kullanılan bir besindir. Şeker pancarı nerede yetişir sorusu da bu kapsamda merak edilen soruların başında gelir. Şeker pancarı hangi bölgede yetişir ya da en çok nerede yetişir gibi soruların cevaplarını sizler için araştırdık.
Giriş Tarihi: 23.05.2023 10:13 Güncelleme Tarihi: 23.05.2023 10:13

Ülkemiz, şeker pancarı üretiminde öne çıkan ülkeler arasındadır. Şeker pancarı nerelerde yetişir sorusu da tarımsal faaliyetler açısından çok önemlidir. Şeker pancarı nerede yetişir sorusunu araştırdığınızda karşınıza çok sayıda şehir çıkacaktır. Şeker pancarı hangi bölgede yetişir araştırması, coğrafya açısından da çok önemlidir. Şeker pancarı en çok nerede yetişir sorusunun cevabı yazımızın devamında.

Şeker Pancarı Nerelerde Yetişir?

Şeker pancarı, geniş bir coğrafyada ekimi yapılan bitkiler arasındadır. Dünyada şeker pancarı denildiğinde akla gelen ülke Fransa'dır. 400 bin hektarlık ekim alanı bulunan Fransa, bu anlamda öne çıkmaktadır. Şeker pancarı yetiştiriciliğinde dünyada öne çıkan ülkelerden biri de Rusya'dır. Bunun yanında dünya şeker pancarı üreticiliğinde Rusya'yı ABD, Polonya, İngiltere, Mısır, Ukrayna ve Çin takip eder.

Türkiye de dünya şeker pancarı yetiştiriciliğinde öne çıkan ülkeler arsında sayılır. Ispanakgiller familyasına mensup olan şeker pancarı en çok Ege Bölgesi'nde yetiştirilir. Özellikle İzmir, Aydın, Afyon, Uşak ve Denizli, bu kapsamda öne çıkan şehirler arasındadır. Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi de şeker pancarı üretiminde hatırı sayılır bir konuma sahiptir.

Şeker Pancarı En Çok Nerede Yetişir?

Şeker pancarı en verimli şekilde deniz seviyesinden yaklaşık 800-900 metre rakımda yetişir. Tarım yapılacak toprağın yeterince derinde olması gereklidir. Kaliteli gübreler kullanılması ve toprağın haşerelerden temizlenmesi de çok önemlidir. Yeterli sulama imkânının olduğu alanlarda istenen verimin elde edilmesi de yüksek verim açısından dikkate alınması gereken bir husustur.