Silaj Nedir? Mısır Silajı Nasıl Yapılır Ve Depolanır?
Silaj yapımı, ülkemizde çayır mera alanlarının kısıtlı olması nedeniyle son derece önemlidir. Aynı zamanda otlama mevsimi de sınırlıdır. Kış aylarında hayvanların kaba yem ihtiyacı önemli bir problemdir. Bu nedenle silaj yapımı merak edilen bir konudur. Kaba yemlerin kışın hayvanlar için gereklidir. Yeşil ve sulu yemlerden sağlanır. Ancak bu şekilde verimleri sene boyunca korunabilir. Yeşil ve sulu yemlerin yeterli olduğu dönemlerde ihtiyaç fazlası olan yemlerden silaj elde edilir.
Silaj Nedir?
Koyun, keçi, sığır gibi geviş getiren memeli hayvanların yem ihtiyaçlarını karşılayan ve yüksek nem içeren fermente edilmiş yemlere Silaj ismi verilmektedir. Su açısından zengin yemlerin oksijen bulunmayan ortamda bırakılması ile süt asidi bakterisine maruz kalarak fermantasyona uğraması ile bu yem elde edilir. Kısaca; yeşil yemlerin turşulaştırılması olarak ifade edilir.
Kış aylarında yeşil ot olmaması nedeniyle, ekonomik olarak verilebilecek tek sulu kaba yemdir. Sorgum darısı, mısır ve diğer tahılların yeşil kısmından yapılır.
Mısır Silajı Nasıl Yapılır?
En kaliteli silaj mısırdan yapılmaktadır. Silaj yapılması halinde, bitkinin tüm toprak üstü aksamlarından fayda edilmiş olur. Dane ve sap verimi yüksek olan mısır seçilmesi son derece önemlidir.
Besin değerinin çok büyük bir bölümü koçanlardan elde edilir. Bu nedenle hasat edilen mısır koçan bağlamış olmalıdır. Hayvanlar tarafından sevilerek tüketilen mısır aynı zamanda kalori açısından da çok zengindir. En uygun silolama zamanı seçilerek işlem yapılmalıdır.
Mısır Silajı Kaç Dönüme Kaç Ton Verir?
İklim ve dış etkenlere bağlı olarak mısır silajı 1 dönüme 6-12 ton vermektedir. Genel ortalama ise 7-7.5 ton olarak ifade edilir.
Mısır Silajı Hayvana Nasıl Verilir?
Mısır silajı, hayvanların kuru madde ihtiyacını 1:3 oranda karşılayacak kadar verilmektedir. Hayvanın kuru madde ihtiyacı ise 15 kg ise, 5 kg silaj vermek yeterli olacaktır.
Mısır Silajı Nasıl Depolanır?
Mısır silajı depolama yöntemi için, silajın sıkıştırılması ve en çok 48 saat içinde bitirilmesi gerekmektedir. Kapatma sürecin silajın en iyi şekilde bastırılması ve hava almayacak şekilde kapatılması uygun olur. Bunun için polietilon naylon kullanılması gerekir.