Topraksız Tarım Nedir? Topraksız Hidroponik Tarım Nasıl Yapılır, Sürdürülebilir Mi?

Topraksız tarım ile neler yetiştirilir sorusu son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz hidroponik tarımın gündeminde yer almaktadır. Yeni nesil bir tarım şekli olan topraksız tarım nedir? Sürdürülebilir mi? Bu sorular son zamanlarda bireylerin araştırdığı konular arasında yer almaktadır. Gelin detaylı yanıtlara birlikte göz gezdirelim.
Giriş Tarihi: 12.07.2023 11:13 Güncelleme Tarihi: 12.07.2023 11:13

Tarım mahsullerinin araziye göre daha çeşitli ve fazla olması amacıyla geliştirilen topraksız tarım şekli duyanların hayli ilgisini çekmektedir. Enerji tasarrufunu ve maliyeti düşürmeyi hedefleyen bu modern tarım şeklinin yani topraksız tarımın faydaları nelerdir? Eğer sizde bu sorunun yanıtını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz.

Topraksız Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?

Topraksız tarım diğer ismiyle hidroponik ve aeroponik tarım alışılmış tarım şeklinin aksine bitkileri topraksız bir ortamda, bitkinin gelişimi için gerekli olan mineral ve besini katı veya sıvı ortamlardan alarak yetiştiği bir üretim modelidir. Topraksız üretim şeklinde bitkinin kök bölgesine gerekli olan besin, oksijen ve su hazırlanan yapay ortamda verilmektedir. Topraksız tarım yapılış şekilleri bakımından kendi arasında aeroponik ve hidroponik olmak üzere 2'ye ayrılırlar;

Aeroponik sistem: Bu topraksız tarım şeklinde bitki kökleri açıkta olacak şekilde düzenekler yapılmıştır. Bitki köklerine gerekli olan besin ve mineraller hava yoluyla sis şeklinde verilir.

Hidroponik sistem: Bu sistemde yine toprak yoktur, bitki kökleri sıvı düzenekler içinde beslenir. Kullanılan sıvıya bitkinin yetişmesi için ihtiyacı olan bitki besini, vitamin ve mineraller eklenir.

Topraksız Tarımda Neler Yetiştirilebilir?

İlk kez topraksız tarım şeklini duyanlar biraz kaygılanabilir, hatta toprak olmadan herhangi bir bitkinin yetişmeyeceğini düşünebilir ancak topraksız tarım üretim bakımından oldukça gelişmiş durumdadır. Günümüzde bu üretim modeliyle çilek, salatalık, marul, fasulye, domates, kavun, karpuz, nane, maydonoz, ıspanak başta olmak üzere pek çok bitki yetiştirilebilmektedir.

Topraksız Tarımın Faydaları Nelerdir?

Topraksız tarım, modern çağa ayak uydurmuş ayrıca giderek büyüyen insan nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen bir üretim modelidir. Başlıca fayda ve avantajları şunlardır;

  • Tarıma uygun olmayan arazileri değerlendirmeye imkan sağlar.
  • Bitkiler kontrollü beslenerek en uygun üretim yapılır.
  • Bitkilerin ve ortamın steril olması çok daha kolaydır.
  • Verilen emeğe karşılık verim yüksektir.
  • Toprakta bulunan bazı hastalık ve zararlı böceklerden bitki korunmuş olur.
  • İhracat potansiyeli artar.
  • Hava şartlarından doğan olumsuzluklar ortadan kalkar.