Yarasa Gübresi Nasıl Kullanılır? Bitkilerde Yarasa Gübresi Ne İşe Yarar, Ne Zaman Atılır?
Yarasa gübresi nasıl kullanılır konusu, bu gübre hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için önemli bir konudur. Bitkilerin büyümesindeki en önemli etkenlerin başında gübreleme işlemleri gelir. Bitkiler için pek çok farklı gübreleme çeşidi bulunur. Bu gübreleme çeşitlerinden birisi de yarasa gübresi olarak bilinir. Bu yüzden bitkilerde yarasa gübresi ne işe yarar, ne zaman atılır soruları daha sık karşımıza çıkar.
Yarasa Gübresi Ne İşe Yarar?
Yarasa gübresi, doğal bir gübre çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gübre çeşidi yarasaların dışkılarından meydana gelmekte ve çok uzun süre mağaralarda kalmaktadır. Bu gübre içerisinde protein, kalsiyum, humik fulvik asit gibi önemli mineraller barındırmaktadır. Tamamen doğal olan bu gübre türü özelliklere bitkiler için son derece yararlıdır. Ayrıca yalnızca bitkilerin gelişmesinde değil çay, fındık, meyve, sebze gibi ürünlerin imalatında da bu gübre kullanılmaktadır. Bu gübreyle alakalı pek çok kişi faydaları neler diye merak etmekte ve bildi edinmek için internet üzerinden bazı sorgulamalar yapmaktadır. Genel olarak yarasa gübresinin sağladığı faydalar şu şekildedir:
- Doğal bir gübre türü olduğundan bitkilere zarar vermez.
- Bitkilerdeki veya ekinlerdeki verimlilik oranını yükseltir.
- İçeriğinde herhangi bir katkı maddesi bulunmaz.
- Mineraller açısından çok zengin bir gübre çeşididir.
- Organik fosfor mineralinin ham maddesi olarak bilinir.
- Bitkilerin çabuk kurumasını veya çürümesini engeller.
- Uzun süreli kullanıma uygundur.
- Herhangi bir kokuya sahip değildir.
- Çevre kirliliğine sebebiyet vermez.
- Bitkilerin çok daha sağlıklı bir şekilde büyümesinde etkilidir.
Yarasa Gübresi Nasıl Kullanılır?
Yarasa gübresinin kullanımı epey basittir. Bünyesinde hiçbir katkı maddesi barındırmayan bu gübre türü, özellikle doğal kalsiyum yönünden çok zengindir. Bu gübreyi kullanırken biraz suyla karıştırılması tavsiye edilmektedir. Suyla karıştırılan gübre bitkilerin toprak kısımlarına uygulanmaktadır. Çok kısa sürede toprak bu gübreyi emmekte ve derinliklerinde muhafaza etmektedir. Bitkilerin çürümeden daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Gerek bitki gerekse sebze yetiştirme konusuna ilgi duyan birçok kişi sebzelere yarasa gübresi ne zaman atılır diye merak etmektedir. Potasyum, azot, fosfor gibi çeşitli mineralleri bünyesinde barındırılan bu gübre türünün on veya on beş günlük aralarla toprağa uygulanması gerekmektedir. Bitki veya sebze yetiştirmede kullanıldığı gibi çimlerde ya da bahçelerde de kullanımı mevcuttur.