Zencefil Nasıl Yetiştirilir? Evde Zencefil Bitkisi Nasıl Ekilir?
Yemeklere lezzet katan zencefilin insan vücuduna pek çok faydası vardır. Günümüzde toz ya da taze olarak tüketilen zencefil sağlık sorunlarını iyileştirmede etkilidir. Zencefilgiller familyasında yer alan bu bitkinin çok yıllık bir bitki olduğu bilinmektedir. Tropikal iklim şartlarında yetişen zencefiller özellikle Çin, Hindistan ve Endonezya'da sıklıkla tüketilir. Baharattan, ilaç yapımına kadar birçok alanda kullanılan zencefiller dünya üzerinde en çok Avrupa ülkeleri ve Amerika'da ihraç edilir. Ilıman iklim koşullarında yetişebilen bu bitkinin dikimi ilkbahar ve şubat aylarında yapılır. Sıcak iklim yapısını seven zencefil ülkemizde ise en çok Akdeniz bölgesinin Antalya ilinde yetiştirilir. Evde zencefil yetiştirmek isteyenlerin bazı püf noktaları bilmesi gerekecektir. Toprak seçiminin yanı sıra, doğru sulama işleminin yapılması ve yeterli güneş görmesi son derece önemlidir.
Zencefil Nasıl Yetiştirilir?
Zencefil yetiştirmek için öncelikle bilinmesi gereken nokta, bitkinin tohum ile değil, kök ile çoğaltılması gerektiğidir. Bitkinin kökleri çimlenmeye başladığında, ekim işleminin yapılması gerekecektir.
Verimliliği arttırmak için, bitkinin tomurcuklanmış kısmın kesilip atılması önerilir. Ekim için, humus bakımından zengin toprağın hazır hale gelmesi gerekir. Toprağın verimliliğini arttırmak için, öncesinde gübreleme işlemini uygulayabilirsiniz.
Zencefilin ekimi yapıldıktan sonra gün içerisinde en fazla 5 saat güneşi görmesini sağlayın. Nemli toprakta yetişebilen zencefiller suyu seven bir bitkidir. Fakat sulamanın fazla yapılması, köklerde mantar ve hastalıkların oluşmasına neden olmaktadır.
Zencefil Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?
Zencefil yetiştirmek için öncelikle çimlendirme işlemini doğru uygulamanız gerekecektir. En az 3 saat suyun içinde bekletilen zencefil, kabuğundaki maddeleri suya bırakacaktır. Zencefilin daha güçlü çimlenmesi için 12 saat suda bekletilebilir.
Ardından birkaç parçaya bölünen zencefil, drenajlı saksıda, humus bakımından zengin toprağa ekme işlemi uygulanır. Zencefili çok derine olmayacak şekilde yerleştirin ve üzerini toprakla örtün.
Toprağa ekilen zencefile ilk can suyunu verin ve torağın nemli kalmasını sağlayın. Dört hafta sonunda minik tomurcuklar kendisini göstermeye başlayacaktır. Bitkiniz 10 ayın sonunda köklenecek ve zencefil olarak tüketime hazır hale gelecektir.
Zencefilin bakımında su oranının iyi ayarlanmış olması gerekecektir. Bitkinin toprak seçiminde, drenajı yüksek verimli topraklar işe yarayacaktır. Evin içerisinde, balkonda yetişebilen bu bitkinin güneş görmesi önemlidir.
Evde Zencefil Nasıl Yetiştirilir?
Evde zencefil yetiştirmek için öncelikle, saksı seçimine dikkat etmelisiniz. Bu noktada saksının derin ve geniş olması, bitkinin gelişmesi için önemlidir. Evde zencefil yetiştirirken toprağın yapısı da dikkat edilmesi gereken bir diğer ayrıntıdır.
Humus bakımdan zengin ve nemli topraklar, zencefilin gelişmesi açısından önemlidir. Bu noktada killi toprakları kullanmaktan kaçının. Suda beklettiğiniz zencefilleri aralıklı olarak toprağa ekin. Zencefilleri çok derine ekmemeye dikkat edin.
Toprağın 5 cm derinliğine ekmek yeterli olacaktır. Güneş seven bu bitkinin aynı zamanda nemli kalmasına da özen gösterin. Bitkinize sulama işlemini, toprağın nem oranına göre ayarlamanızda fayda vardır.
Bitkinizi ektiğiniz toprağın kurumadan önce sulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bol güneşli ortamda yetişen zencefiller ortalama 4 hafta içinde filizlenmeye başlayacaktır. Bitkiniz ortalama 10 ay sonra büyümeye başladığını göreceksiniz.