Bambu Nasıl Bakılır? Evde Bambu Çiçeği Nasıl Yetiştirilir, Sulanır Ve Büyür, Püf Noktaları Neler?

Yıl boyunca yeşil kalabilen bambu bitkisi, zarif görünümüyle hem evde hem de ofislerde sıklıkla tercih edilir. Doğu kültüründe şans ve bolluk anlamlarına gelen bu bitkinin yetiştirilmesi de söz konusudur. Bambu, kolay yetişebilen ve fazla bakıma ihtiyaç duyulmayan bir bitkidir. Bu sebeple evde de rahatlıkla bambu yetiştirmek mümkündür. Bambu yetiştirmek ve sonrasında bakımını yapmak için dikkat edilecek noktalar vardır. Yazımızda bambu yetiştirmekle ilgili tüm merak edilen konulara yer verdik.
Giriş Tarihi: 05.07.2022 15:27 Güncelleme Tarihi: 05.07.2022 15:27

Orta Afrika'ya özgü bambu bitkisi, zambakgiller familyasında yer alır. Uzak Doğu Bölgesinde süs bitkisi olarak kullanılan bambular, şans ve bolluğun yanı sıra dostluğun ve dürüstlüğün de sembolüdür. Evlerde süs bitkisi olarak kullanılan bambular zarif görünümüyle dikkat çeker. Bu bitkiler, bulunduğu alanda bakteri oluşumunu önlemesi sebebiyle birçok kişi tarafından tercih edilir. Tüm yıl yeşil kalan bambuların evde yetiştirilmesi de uygundur. Bakımı son derece kolay olan bambuların su içinde yetiştirilmesi gerekir. Birçok kişinin ilgisini çeken bambu bitkisinin yetiştirilmesi ve bakımında bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir.

Bambu Nasıl Bakılır?

Bambu bitkisinin bakımı için sabırlı olmak gerekir. Bambu yetiştirirken iklim şartlarına dikkat etmekte fayda vardır. Bambu ağacı sıcak ve sulak alanlarda yetişmektedir. Bambu bakımında, bitkinin yeterli su almasına özen gösterin.

Ilık ortamlarda yetişen bu bitki aydınlık ya da yarı gölge yerlerde yetişir. Eğer suda yetişiyorsa kabın içine en az 10 cm kadar su koymak gerekecektir. Bu doğrultuda suyunu haftada bir yenilemek gerekir. Bambu bitkisi toprakta yetişecekse, toprağın her zaman nemli olmasına dikkat edilmelidir. Kullanılacak suyun dinlendirilmiş, klorsuz su olması gerekir.

Bambu Çiçek Nasıl Yetiştirilir?

Bambu yetiştirmek için iki yöntem vardır. Bunlardan birisi olan çelikleme yönteminde, başka bir bambu bitkisinin sürgünlerinden yararlanılır. Ana dal üzerinden çıkan sürgün kesilir ve gövdedeki kesik kısmın hava almaması için mum damlatılır.

Çeliğin alt yaprakları temizlenir, bir bardak suya 3-5 cm su eklenir ve bambu sapları köklenene kadar bu şekilde bir süre bekletilir. Köklenen bambu çiçeğini suda yetiştirmek için en az 1 cm su kullanmanız gerekir.

Bambuyu toprakta yetiştirmek için, köklenen bambuyu torflu toprağa ektikten sonra bitkinin çevresini toprakla doldurunuz. Bu işlemden sonra yeterli su verilir ve bitki aydınlık ortama alınır.

Evde Bambu Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Bambu yetiştiriciliği son derece kolay olan ve bakımı evde rahatlıkla yapılan bir süs bitkisidir. Evde bambu yetiştirmek için bazı malzemelere ihtiyaç olacaktır. Mum, kavanoz ya da bardak, saksı, çakıl taşları ve toprak gerekecektir.

Öncelikle bambu tohumlarını eritmek için bir bardak suyun içine bir yemek kaşığı tuz katılır ve karıştırılır. Bambu tohumlarının bu suda 15 dakika beklemesi sağlanır. 15 dakika sonra tohumlar başka bir kaptaki klorsuz suya alınır ve 24 saat burada bekletilir. Bir saksının içine çakıl taşları doldurulduktan sonra tabanın üzeri toprakla kapatılır.

Saksı üstten 3 cm boşluk kalacak şekilde toprakla doldurulur. Toprağı hafifçe bastırarak bambu tohumlarını ekin ve üzerini aynı toprakla kapatın. Toprağı yeterince suladıktan sonra saksıyı güneş alan bir yere koymayı unutmayın.

Bambu Ağacı Evde Nasıl Yetiştirilir?

Bambu ağacı yetiştirmek son derece kolaydır. Bunun için bitkinin ihtiyacı olan ortamı sağlamanız gerekecektir. Bu ortam sağlanmasa bile endişelenecek bir durum yoktur. Çevre koşullarına kolaylıkla adapte olan bu bitkiler yeterli su verildiği müddetçe uzun ömürlüdür.

Güneş seven bir bitki olan bambu ağacı, günde en az 8 saat güneş alması gerekir. Bu yüzden bitkinizi evin en güneş gören bölgesine koymanızda fayda vardır. Bambu ağacının ekiminde saksının boyutu da önemlidir. Bitkinin ekiminde, drenaj delikleri olan dar ve uzun bir saksı tercih edilir.

Bambu Ağacı Bakımı

Bambu ağacı fazla bakım istemeyen, su ve güneşle büyüyen bir bitkidir. Bu nedenle ağacın dikimi için özel bir şeye gerek yoktur. Önemli olan, bitkinin aydınlık, güneş gören bir yerde bulunmasıdır. Bambu bitkinizde görülen sararma; ağacın yeteri kadar su almadığını, toprağın ve gübrenin fazla olduğunu veya doğrudan güneş ışığına maruz kaldığını gösterir. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda var.