Orkide Bakımı - Evde Orkide Çiçeği Nasıl Bakılır Ve Yetiştirilir, Ne İster, Kaç Günde Bir Sulanır?

Orkide, özel günlerin kurtarıcısı olma yönünden oldukça önemli bir bitkidir. Dünyada ve ülkemizde çok sevilen orkideler, güzel görünümüyle herkesin kalbine kazınmıştır. Çok tercih edilen bu hoş kokulu bitki, dünya üzerinde farklı coğrafyalarda yetişmektedir. Dileyen herkesin kolaylıkla yetiştirebildiği bu çiçeklerin bakımı son derece önemlidir.
Giriş Tarihi: 15.03.2023 15:51 Güncelleme Tarihi: 15.03.2023 15:51

En çok tercih edilen bitkilerden birisi olan orkideler, dünya üzerinde birçok yerde yetiştirilir. Özel günlerin kurtarıcısı olan bu hoş görüntülü bitkiler, farklı renkleriyle tüm ilgiyi üzerine toplamaktadır. Genellikle Orta Asya ülkeleri ve Afrika'da yetişebilen bu bitkiler, ılıman iklim yapısını sever. Ülkemizde ise gerekli iklim koşulları sağlandığı müddetçe orkide türleri yetişebilir. Anadolu bölgesi içerisinde yetişen bu bitkiler, Bolu'nun Abant dağlarında da kolaylıkla yetişmektedir. Orkide yetiştirmek isteyenler ise bitkinin bakımı konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Orkide yetiştirirken ışık, sıcaklık ve nem dengelerini karşıladığınızda bitkinizin kısa sürede gelişme gösterdiğini göreceksiniz. Çok sevilen bitkilerden birisi olan orkidelerin bakımı için püf noktaları dikkate almanızda fayda vardır.

Orkide Bakımı

Orkidelerin aydınlık ortamda olması ve ışıkları doğrudan almaması gerekir. Orkidenin bakımında su oranının önemi de dikkate alınan bir husustur. Bol suya ihtiyaç duyan orkideler, sulama arasında biraz kurumaya bırakılmalıdır. Orkidenin su oranı mevsimlere göre de değişecektir.

Yaz mevsiminde orkideler daha fazla su isteyebilirken, kış aylarında bu oran azalabilir. Orkidenizi gübrelemek de önemlidir. Bunun için haftada bir kez gübreleme işlemi yapılabilir. Orkide için saksının 10-12 cm civarında olması yeterlidir.

Orkide Nasıl Bakılır?

Fazla güneş sevmeyen orkidelerin güneş almayan, karanlık ortamda yetişmesi mümkün değildir. Orkidelerin sağlıklı büyümesi için sıcaklık oranının da yeterli olması gerekir. Orkidelere bakacağınız ortamın sıcaklığı en az 18 derece, en yüksek 29 derece olması gerekecektir.

Orkide bakımında bir diğer önemli nokta, sulamanın doğru yapılmasıdır. Fazla sulama, bitkinin köklerine zarar vereceği için sulama işlemini yeterli oranda yapmaya özen göstermelisiniz.

Toprak seçimi de bitkinin bakımında dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bitkiye özel lif ve torf karışımlı zengin topraklar işe yarayacaktır. Toprak değişimini ise saksı değişikliğiyle birlikte yapmalısınız.

Orkide Çiçeğine Nasıl Bakılır?

Orkide çiçeğini evlerde balkon pervazından evlerin salonlarına kadar pek çok alanda yetiştirebilirsiniz. Son derece narin olan bu çiçeklerin bakımını iyi yapmak, olası problemleri önleyecektir. Saksı seçiminde boyutunun ortalama olmasına dikkat edilmelidir. Saksının drenaj deliklerinin olması, bitkiniz için önemlidir.

Kökler su içinde kalmaya başladığında etkisini yitireceği için drenaj delikleri önemlidir. Bitkiye fazla verilen su, deliklerden dışarıya çıkar ve böylece bitkinin kökleri rahatlar. Böylece bitkinizin çürümesi önlenmiş olur.

Orkide Nasıl Yetiştirilir?

Yetiştirmek istediğiniz orkidenin ışıklı ve aydınlıklı bir ortamda olması önemlidir. Direkt güneş ışığına maruz kalmayı sevmeyen bu bitkilerin yeterli düzeyde güneş alması gerekecektir.

Orkide çiçeğini ışık alan bir yerde, gölgede kalacak şekilde muhafaza etmeniz bitkinizin gelişimi için önemlidir. Orkidenin yetiştirilme sürecinde sulama işlemine dikkat etmek gerekecektir. Bitkinin 4 ya da 7 günde sulanması tercih edilebilir.

Orkide Çiçeği Bakımı

Orkide çiçeğinin bakımında dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır. Evde saksının içinde yetiştireceğiniz orkidenin yeterli düzeyde güneş alması gerekir. Bitkinin üzerine gelen güneş yarı yarıya olmalıdır.

Orkidelerin şeffaf bir saksıda yetişmesi de önemlidir. Çünkü orkidelerin köklerinin de ışığa ihtiyacı olacaktır. Orkidenin kökleri saksıdan dışarıya sarkıyorsa, saksı değişimini yapmak gereklidir.