Yaprak biti nasıl yok edilir? Yaprak biti ile mücadele yöntemleri

Yaşam alanlarımızın en güzel aksesuarları çiçekler ve bitkilerdir. Ancak bu güzel aksesuarlarımız bazen istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalabilir. Bu durumlardan bir tanesi bitkilerin yapraklarının bit istilasına uğramasıdır. Bu sorunla karşı karşıya kalan kişiler en güzel aksesuarlarında oluşan yaprak bitleri ile mücadele etmek ve yaprak bitlerinin nasıl yok edileceğini bilmek isterler.
Giriş Tarihi: 27.01.2022 15:51 Güncelleme Tarihi: 27.01.2022 15:51

Yaprak bitleri oldukça küçük, yeşil veya sarı renkte bitkilerin öz suları ile yaşayan canlılardır. Bu canlılar ile hem evinde çiçek bakanlar hem de tarımla uğraşan kişiler karşılaşabilir. Oldukça küçük olmalarına rağmen bitkilere büyük zararlar verdikleri için bu canlılardan kurtulmak gerekir. Yaprak bitlerinden kurtulmanın da hem doğal hem de doğal olmayan pek çok yöntemi bulunur.

Yaprak biti nasıl yok edilir?

Yaprak bitleri ile mücadele için pek çok kimyasal ve kültürel yol bulunur. Bu yollardan birkaçı şu şekildedir:

  • Yaprak bitlerinden kurtulmak için yaprakları tazyikli su ile yıkayıp onların bitlerinden arınmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle saksı bitkilerinde bu sorunu yaşıyorsanız, bitli yaprakları musluk altında yıkamayı tercih edebilirsiniz. Eğer tarlada böyle bir sorun ile karşı karşıya kaldıysanız; tazyikli bir hortum aracılığıyla bitkilerinizi yıkayabilirsiniz.
  • Bit bulaşmış olan ekinleri sağlıklı ekinlerden ayırabilirsiniz.
  • Meyve ağaçlarında bu sorunu yaşıyorsanız ilgili dalı budamak sorunun çözülmesine yarayacaktır.
  • Evdeki malzemeler ile de yaprak bitlerinden kurtulmak mümkün. Bunun için ev yapımı yaprak biti ilacını evde hazırlayabilirsiniz. Bunu hazırlamak için gerekli malzemeler; biraz bulaşık deterjanı ve su. İkisini karıştırıp bitkilerin yapraklarına sprey yardımıyla sıkın. Bu sayede yaprak bitlerinden kurtulmak mümkün. Ayrıca bulaşık deterjanı yerine; Arap sabunu ve sirke de kullanılabilir.

Yaprak biti ile mücadele yöntemleri

  • Sebzelerde yaprak biti ile mücadele için en sık kullanılan ve en etkili yöntem karşımıza sebzelerin üzerinin yün ile kapatılması olarak çıkar.
  • Seralarda mücadele için en etkili yöntem hava deliklerinin gazlı bez ile kapatılmasıdır.
  • Meyve ağaçlarında; bit bulunan dal budanmalıdır.
  • Evde bulunan bitkilerde karşılaşılan yaprak biti musluk altında yıkanmalıdır. Ayrıca evdeki bitkiler için doğal yöntemlerle hazırlanılan yaprak biti ilaçları kullanılabilir.
  • Tüm bitkiler için zirai yaprak biti ilaçları kullanılabilir.
  • Yaprak biti ile mücadele için en önemli yöntem; daha yaprak biti ile karşılaşmadan önlem almaktır.

Yaprak biti neden olur?

Yaprak bitleri; bitkileri öldüren, kurutan ve hatta bitkilerin gelişimlerini engelleyen bir küçük hayvanlardır. Genellikle renkleri yeşil ve sarı olan bu bitlerin boyları 1-4 mm'dir. İnsanlara direkt zararı bulunmayan çok hızlı üredikleri için onları fark etmek oldukça güçtür. Bu bitler bitki öz suları ile beslendikleri için bitkilerde karşımıza çıkarlar.

Yaprak biti için doğal ilaç

Yaprak bitleri için yapılabilecek birden fazla doğal ilaç bulunur.

  1. Aspirinli su: Birkaç adet aspirin ile bir miktar suyu karıştırın. Aspirinler eridikten sonra bu karışımı bitkinin toprağına dökün. Bu karışım hem bitkiyi besler hem de bitkide yaşayan yaprak bitini ve böcekleri uzaklaştırmaya yardımcı olur.
  2. Sirke: Sirke evde en kolay uygulayabileceğimiz yöntemlerden birisidir. Bir miktar sirke su ile seyreltilir. Daha sonra bu bir püskürtücü yardımı ile yaprak biti bulunan bitkinin yapraklarına sıkılır. Sirke yaprak bitlerini temizleyecektir.
  3. Arap sabunu: Bir kaşık arap sabununu bir miktar su ile seyreltilir ve bir püskürtücü yardımı ile yaprak biti bulunan bitkilerin yapraklarına sıkılır. Bu sayede yaprak bitleri temizlenir.
  4. Domates: Domates böcek ilacı olarak kullanılan bir sebzedir. Domatesin yapraklarını ince olacak şekilde doğrayın ve aynı miktarda su ile karıştırın. Bu karışımı 24 saat bekletin. İçerisine tekrar aynı miktarda su dökün ve bu karışımı yaprak biti bulunan toprağa dökün.
  5. Sarımsak: Bitlenmiş bitkinin toprağına birkaç adet soyulmuş sarımsak dikilir. Bu yöntem ile bitler temizlenir.