İran tavuğu özellikleri nelerdir? İran tavuğu yumurtası faydaları nelerdir?
İran tavuğu çok fazla bireysel yani evlerin yanında bulunan küçük kümeslerde beslenmek için tercih edilen türlerden değildir açıkçası. Bunun nedeni, genelde tavukların yumurta elde etmek için yetiştiriliyor olmasıdır. İran yani diğer bir adıyla Beç tavuğunun yıllık ortalama (diğer tavuklara göre) yumurtası diğer tavuklarla kıyaslandığında biraz azdır. Fakat Beç tavuğunun eti çok lezzetlidir ve bu sebeple yetiştiriciliği yapıldığında oldukça mantıklı bir tercihtir.
İran tavuğu özellikleri nelerdir?
İran tavukları, Anadolu gibi dört mevsimi yaşayan bir coğrafyada bakımı oldukça mantıklı olan tavuk türlerinden bir tanesidir çünkü İran Tavukları iklim değişimlerine kolayca uyum sağlayabilen canlılardır. Kafes ortamında da son derece sakin yapılarıyla yetiştiricilerin işini çok kolaylaştırırlar. İran tavukları, aynı zamanda bağışıklığı yüksek canlılardır ve bu nedenle yetiştirilmesi ve büyütülmesi de gayet kolay olan bir türdür.
Özünde Afrikalı olan bu türe aynı amanda Beç Tavuğu da denmektedir. Beç tavukları genelde eti ve yumurtası için yetiştirilir. Eti de yumurtası da oldukça lezzetlidir.
İran tavuğunun ılıman iklimlerde yumurtlama süresi genelde 40 hafta kadardır. Tabii bu ılıman iklimlerde yaşamayanların aynı verimi elde edemeyeceği anlamına gelmez. Tıpkı bir sera inşa edermiş gibi yaptığınız bir kapalı salonda aynı verimi soğuk iklimlerde de elde edebilirsiniz. Kafes sisteminin kullanıldığı kümeslerde bu nedenle yıllık üretim çok daha fazladır. Ortalama 170-180 adete kadar yükseltmek mümkündür. Bunlar arasından 100'den fazla yumurta civciv verebilir.
Yukarıdaki koşullar olmadan, kapalı bir ortam sağlanmadan açık bir alanda yetişen tavukların üretimi daha düşüktür. Bunlar genelde 70-100 arası yumurta verirler ve bu yumurtalardan civciv alma olasılığı daha düşüktür.
İran tavuğu yumurtası faydaları nelerdir?
- Vücut metabolizmasını hızlandırır. Ayrıca sindirim sisteminin düzenli ve doğru bir şekilde çalışmasına katkıda bulunur.
- Kemiklerin gelişmesine katkı sunar. Vücutta kemiklerin gelişmesi ve sağlam kalabilmesi için en önemli şeylerden olan kalsiyum ve mineral İran tavuğunun yumurtasında bulunmaktadır.
- Grip ve nezle gibi soğuk algınlığına bağlı rahatsızlıklara karşı vücutta direnç oluşturur.
- Besin değeri oldukça yeterli miktardadır. Doyurucu ve faydalıdır.
- Hücrelerin yenilenmesine ve gelişmesine destek olur.
İran tavuğu kuluçka süresi
İran ya da bir diğer deyişle Beç tavuğunun ortalama kuluçka süresi 24 ile 28 gün arasındadır.
İran tavuğu yumurtası yenir mi?
İran tavuğu yumurtası elbette yenebilir. İran tavuğunun eti de ayrıca çok lezzetlidir. İran tavuğunu yetiştiren bazı kişiler sırf eti için yetiştiriyor olsalar bile bu tavuğun yumurtasını yemek ve faydalarından nasiplenmek mümkündür.
İran tavuğu hangi ayda yumurtlar?
İran tavukları diğer kümes hayvanlarına nazaran biraz daha yumurtlama koşulları farklı hayvanlardır. Bir İran tavuğu ortalama 7-8 aylıkken tam olgunluğuna erişir ve yumurta vermeye başlar. Fakat yumurta üzerine yatmalarını bir sene kadar beklemeniz gerekmektedir.
Erkek İran Tavukları dişilerden çok daha kısa bir süre içerisinde olgunluk dönemine girerler. Eğer satın almış olduğunuz erkek ve dişi tavuklar aynı taştaysa, birkaç ay döllenmiş yumurtalar elde etmeniz pek mümkün değildir. Ayrıca üretilen yumurtaları yalnızca yiyecek olarak kullanabilmeniz mümkündür çünkü erkekler henüz cinsel olgunluğa varmış değiller.
Hemencecik tavuk üretimine başlamak istiyorsanız, aldığınız erkek cinslerin dişilerden daha yaşlı olmasına özen göstermelisiniz. İran Tavuğu yumurtlama miktarı kafesin nasıl yönetildiğine bağlıdır. Eğer ideal koşulları kümes içinde hakim kılarsanız, yılda 100 kadar yumurta almanız mümkündür. 2-3 yıl kadar yumurta yapacaklardır.
İran tavuklarını bazen 4-5 yıl kadar küçük kümeslerde beslemeniz mümkündür fakat 3 yılın ardından yumurtaların verimi yılda 30 taneye kadar düşecektir. Bu nedenle damızlık kuşlar seçerken dikkatli olmakta yarar var.
İran tavuklarının yumurtladığı aylar da genelde değişmez. İran tavukları genelde ilkbahar mevsiminde üremektedirler ve bu da tahminen Nisan – Mayıs aylarında gerçekleşmektedir.