Ejder Meyvesi Nasıl Yetiştirilir? Evde Ejder Meyvesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürede Meyve Verir?
Pitaya adıyla da bilinen ejder meyvesi Gecenin Kraliçesi adı verilen ve oldukça güzel kokan bir çiçeğe sahiptir. Bu meyvenin iç kısmı kırmızı bir görünüme sahiptir. Kaktüse benzeyen ağaçlarda yetişen bu meyvelerin kırmızı türleri beyaz etli olan türlerine göre çok daha lezzetlidir.
Ejder Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?
Ejder meyvesinin yetişme şekli oldukça kolaydır. Bu meyveler kumlu milli organik madde açısından oldukça zengin olan topraklarda yetişir. Tohumlarının toprağa dikilmesi sonrasında nem ve su ile desteklenmesi gerekir. Burada oldukça önemli olan detay ise hazır tohum kullanmamaktır.
Hazır olarak satılan tohumlar genelde meyve vermeden çiçeklenen türlerdir. Bu meyvelerden tam bir verim almak isterseniz mutlaka fidandan ya da meyve dalından dikim yapmalısınız.
Ejder Meyvesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Ejder meyvesi her geçen gün çok daha geniş bir coğrafyada kendine yer buluyor. Son derece lezzetli olan bu meyveyi gün geçtikçe daha fazla kişi tanıyor ve piyasası da oldukça genişliyor. Bu meyvenin en çok yetiştirildiği yerler arasında Akdeniz ikliminin hakim olduğu şehirler bulunur.
Dünya genelinde Malezya, Vietnam, İsrail en çok üretilen ülkeler arasında yer alır. Türkiye2de ise Adana, Mersin, Antalya ve Muğla gibi denize sıfır şehirlerde çok fazla üretilir.
Ejder Meyvesi Evde Nasıl Yetiştirilir?
Evde ejder meyvesi yetiştirmek önemli hobiler arasında yer alır. Kişiler evlerinin balkonlarında, kış bahçelerinde ya da teraslarında ejder meyvesini kolaylıkla yetiştirebilirler. Evinizde ejder meyvesi yetiştirmek için şu detaylara dikkat etmelisiniz:
- Tropikal bir meyve olan ender meyvesi için kumlu toprak ve drenaj delikleri olan saksı tercih etmelisiniz.
- Tohumları hazır olarak temin edebilirsiniz. Dilerseniz ejder meyvesinin içinde bulunan siyah tohumları da çıkarabilirsiniz.
- Çıkarılan tohumları nemli bir kağıt havlu ile kapatın ve 1-7 gün arasında bekletin.
- Çimlendirme işleminden sonra uygun bir saksıya ekim işlemini gerçekleştirin.
- Akdeniz iklimini seven bu bitki için ortam sıcaklığının 10 derece altında olmamasına dikkat edin. İdeal sıcaklığı 28 derecedir.
Ejder meyvesi kaktüs ailesine mensup olduğundan çok fazla su istemez. Bu nedenle de kurudukça su vermek veriminin yüksek olması için idealdir.
Ejder Meyvesi Ağacı Nasıl Yetiştirilir?
Ender meyvesi ağacını yetiştirmek için en iyi yöntem fidan olarak dikmektir. Meyve dalı köklendirerek dikebilirsiniz. Tohumdan yetiştirmek biraz daha uzun bir süreç olabilir. Bu ağaçların yüksek verim sunması için mutlaka organik bitki besinleri ile desteklenmeleri gerekir.
Dikim için en uygun dönem Şubat, Mart ve Nisan aylarıdır. Ağaçların uygun şekilde büyüyebilmesi için diplerden çıkan sürgünlerin kesilmesi gerekir. Ancak bu sürgünlerin ileride fidan olarak değerlendirilmesi istenirse o zaman gövde biraz daha geç gelişebilir.
Alüvyon içeren topraklarla hayvansal gübreler karıştırıldığında ağaçlar daha hızlı bir büyüme gösterir.