Turunçgil Ağaçları Nelerdir? Turunçgiller Nerede Yetişir, Faydaları Ve Çeşitleri Nelerdir?
Turunçgil ağaçlarından yetişen turunçgiller, ülkemizde de her mevsimde tüketilmektedir. Vitamin açısından son derece zengindir. Mandalina, Greyfurt, Limon, Bergamot ve Portakal ağaçlarından yetişmektedir. Kış mevsimini severler. Kireçli topraklarda yetişmektedirler. Türkiye'de ise daha çok Güney Marmara, Güney Ege, Akdeniz kıyılarında yetişirler. Dünyanın en fazla üreticiliğini yapan ülkeler Çin ve Türkiye'dir.
Turunçgiller nerede yetişir?
Turunçgil ağaçları, Turunçgillerin yetişmesi için uygun ortamı sağlar. En çok yetiştiği bölge Akdeniz'dir. Kışı olan iklimler yetişmesi için uygundur. Dünyada; Brezilya, Çin, Mısır, Türkiye gibi ülkeler en büyük narenciye üreticileri arasında yer almaktadır.
En çok ihracat bu ülkelerden yapılmaktadır. Türkiye'de ise tüketimin büyük kısmı Anadolu'da yapılan üretim ile karşılanır.
Turunçgil çeşitleri nelerdir?
Turunçgil meyveleri, sofralarda çok sık yer alan portakal, mandalina, limon, greyfurt, bergamot, turunç olarak sıralanabilir.
- Portakal, dünya üzerinde 600'den fazla türü olan bir turunçgildir. Kokusu ile her daim ön plana çıkar. Çok fazla gıdanın içinde yer almaktadır. Ülkemizde en ünlü portakal Finike portakalıdır. Reçel ve marmelat yapımı için de tercih edilir.
- Bergamot, faydaları itibari ile dikkat çeken bu ailenin üyelerinden biridir. Hindistan'ın batısı anavatanıdır. Türkiye'de de yetişmektedir. Hatay ve Adana gibi sıcak iklim kuşağında yetişir.
- Limon, C vitamini deposudur ve bağışıklık sistemi için son derece faydalıdır. Böbrek ve bağırsakları temizleme noktasında son derece etkilidir.
- Greyfurt en şifalı meyve türlerinden biri olarak bilinir. Özellikle greyfurt suyu içinde protein ve vitamin oldukça fazladır.
- Mandalina, şifa dolu vitamin depolarından biridir. Kış meyvesi olarak bilinmektedir. Çekirdekli ve çekirdeksiz türleri vardır.
Turunçgiller ne zaman aşılanır?
Turunçgiller için 2 farklı zamanda aşılama yapılabilir. En verimli sonucu almak için Eylül-Ekim ayları tercih edilmektedir. İlkbaharın girmesi, fidanların filizlenmesi ile başlayan süreç tercih edilmelidir. Mart 20'sinden başlayarak Nisan-Mayıs ayları içinde sürgün göz aşısı yapılması gerekir.
Başlama tarihi mevsim şartlarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Önemli olan ağaçların uyanması ve don olma ihtimalinden uzak olmasıdır. Aşılanma sürecinde bazı noktalarda dikkatli olmak gerekmektedir. Aşı kaleminin çok iyi seçilmesi önemlidir.