6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Beyin kanaması

Beyin kanaması

20.04.2018 | 15:52

Prof. Dr. Halil Ak, beyin kanaması hakkında bilgi veriyor.

Beyin Kanaması

Bir beyin kanaması, beyindeki kanamayı belirtir. Bu tıbbi durum beyin kanaması veya intrakranyal kanama olarak da bilinir. Beyin kanamasının belirtileri nelerdir sorusunun cevabı uzman doktorlar cevap veriyor. Dikkat edilmesi gereken hususlar ve beyin kanaması tedavisi nasıl olur sorusunun cevabı haber içeriğimizde…

Beyin kanamalarının birçok nedeni vardır. Bazıları, arteriovenöz malformasyon (AVM) adı verilen kan damarlarında karışıklığı içerir; Kanama bozuklukları; serebral anevrizmalar, kafa yaralanması ve kan incelticilerinin kullanımı. İlaç kullanımı ve sigara da kanamalara neden olabilir.

Beyin kanamaları ölümcül olabilir. Beyindeki bir arter patladığında kanamalar oluşur. Bir kanamanın beyinde yarattığı hasar kanama boyutuna, kafatasındaki şişme miktarına ve kanamanın ne kadar hızlı kontrol edildiğine göre belirlenir. Bazıları kalıcı beyin hasarı ile bırakılabilirken bazıları tamamen iyileşebilir.

Bu kan deşarjı beynin normal dolaşımını bozabilir, bu nedenle beynin bir bölümünün oksijenden yoksun kalması durumunda ortaya çıkan inmeye neden olabilir. Konturlar geçici veya kalıcı beyin hasarına neden olabilir. İnme vakalarının yaklaşık %13'ünde hemorajik inme (kanama) var .

Beyindeki kanamalar kafatası içindeki basıncı tehlikeli seviyelere yükseltebilir. Bu yüksek basınç kanamanın daha hızlı kanamasına neden olabilir, bu da beynin içindeki kısır bir döngüye yol açar.

Beyin kanaması belirtileri nelerdir?

Beyin kanamalarının belirtileri, çoğu zaman aniden gelir. Uzmanlara göre sıklıkla hastalarda gözlemlenen durumları şunlardır:

· Ani, şiddetli baş ağrısı

· Aniden uyuşma, karıncalanma, zayıflık veya felç yüzün, kolun veya bacağın, özellikle de vücudun bir tarafında

· Yutma veya görme ile ilgili zorluk

· Denge kaybı veya eşgüdüm

· Anlama, konuşma (anlamsız konuşma), okuma veya yazma zorluğu

· Uyuşukluk, uyuşukluk, uykululuk veya komadan ibaret olan bilinç düzeyinin veya uyanıklığın seviyesinde değişiklik.

Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA