Sıcaktan bunalan hayvanlara özel diyet

Kocaeli'nin Darıca ilçesindeki Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'nde, sıcaktan bunalan hayvanlara özel diyet uygulanıyor.

Bahçedeki ayılar, kaplumbağalar, Sibirya kaplanları, lamalar ve atlar, yaklaşık 34 dereceyi bulan sıcaklık ve nem nedeniyle, dondurulmuş gıdalar verilerek serinletilmeye çalışılıyor.

Bakıcıları tarafından serinlemeleri için üzerlerine hortumla su sıkılan hayvanlar, bu da yeterli olmayınca, günün büyük bir bölümünü özel olarak hazırlanmış havuzlarda geçiriyor.

Boğaziçi Hayvanat Bahçesi Halkla İlişkiler Müdürü Günay Demirbağ, sıcaktan bunalan hayvanlara, Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliğince hazırlanan özel diyet programının uygulandığını, yırtıcı hayvanlara dondurulmuş sebze, meyve ve az yağlı et verildiğini, böylece nemli ve sıcak havanın bunaltıcı etkisini azaltmaya çalıştıklarını söyledi.

Hayvanların sıcaktan fazla etkilenmemeleri için özel yöntemler de geliştirmeye çalıştıklarını ifade eden Demirbağ, ''Yumoş'' ve ''Yumak'' isimli ayıların bakıcıları tarafından sıcağın etkisini artırdığı saatlerde su sıkılarak serinletilmeye çalışıldığını, bundan oldukça memnun kaldıkları gözlenen ayıların, zamanının büyük bölümünü ise özel hazırlanmış havuzlarında geçirdiğini belirtti.

''Toki'' isimli 83 yaşında 200 kilogram ağırlığındaki kaplumbağa ile dağlık ve serin iklim hayvanı olan lamaların gölgede kalmayı, Sibirya kaplanlarının ise havuzda serinlemeyi tercih ettiğini ifade eden Demirbağ, bazı hayvanların sıcaktan etkilenmemeleri için kontrollerini artırdıklarını vurguladı.



''TÜRKİYE'DE ÖRNEĞİ YOK''

Nesli tükenen kuşları bir araya toplamak ve nesillerini devam ettirmek için 1991 yılında kurulan Parkın, Türkiye'de başka örneği bulunmadığını dile getiren Günay Demirbağ, 200 dönüm arazideki Parkta yaklaşık 350 kuş türünün yanı sıra 500 çeşit bitki, 100 çeşit memeli hayvan, sürüngen ve balıklardan oluşan 3 bin canlı türünün doğal ortamlarında yaşatılmaya çalışıldığını ifade etti.

Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'nde, ayda 3 ton et, 2 ton balık, 3 ton hububat, 30 ton sebze, meyve, 2'şer ton yonca ve saman, 1 ton kuru yemiş ile 250 kilogram ithal yem tüketildiğini belirten Demirbağ, hayvanların giderlerinin karşılanması için gönüllü destekçilere ve sponsorlara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
BİZE ULAŞIN