Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odası Başkanı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Fındık, kurban kesiminde sağlık açısından dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekti.
Kurban kesim yerlerini organize etmek, ulaşım ve hijyenini sağlamanın belediyelerin başlıca görevi olduğunu hatırlatan Fındık, kesimlerin veteriner hekimler gözetiminde ve ehil kasaplar tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.
Kurbanlık hayvanların sağlık ve gebelik kontrolünden geçirilmeden satış yerlerine alınmaması gerektiğini ifade eden Fındık, ''Mutlaka hayvanların sağlık sertifikası ve gebe olmadığı ile ilgili belgesi olmalı. Kesimlerin veteriner hekimler gözetiminde eğitimli kasaplar tarafından gerçekleştirilmesi gerekir'' diye konuştu.
''PARAZİTLİ ORGANLAR TEHLİKE OLUŞTURUR''
Hayvanlardaki parazitli organlara kesim sırasında dikkat edilmemesi halinde paraziter hastalıkların yayılması açısından tehlike oluşturabileceğine işaret eden Fındık, şunları kaydetti:
''Sağlık kontrolü yapılan hayvanda parazit olup olmadığı anlaşılır. Bu hayvanların normalde satılmasına izin verilmemelidir. Ancak kesimi yapılan ve iç organları hastalıklı çıkan hayvanların bu organlarının bertarafı dikkatlice yapılmalıdır. Bunların veteriner hekimler tarafından kontrolünün yapılıp uygun şekilde bertaraf edilmesi ve özellikle çevredeki sokak köpeklerine yedirilmemesi gerekir. Aksi taktirde hastalık köpekler dışkısı ile yayılacaktır. Kesimde iç organlarında parazit olduğu fark edilen kurbanlıkların bu organlarının 2 metre derinlikte çukura gömülmesi ve üzenine kireç dökülmesi gerekir. Yasal düzenlemede bu şekildedir.''