Günde 10 milyon ekmeğin üretildiği ve 7 milyon TL'lik sıcak paranın döndüğü pazarda ekmek kavgası çıktı. İstanbul'da faaliyet gösteren 2 bin 672 fırının 860'ı kaçak ve ruhsatsız şekilde ekmek üretiyor. Kaçak fırınlarla mücadeleyi ise yine fırıncıların 2007'de kurduğu İstanbul Ekmek Üreticileri Derneği (EKÜDER) yürütüyor. Bina altında faaliyet gösterdiği için ruhsat alamayan fırınlar 2010 yılında çıkan yönetmelikte belirtildiği gibi 'Ayrı, müstakil' bir binaya taşınmazsa kapatılacak. EKÜDER hem ruhsatsız ekmek üreten fırınlarla hem de görevini ihmal eden belediyelere son dört ayda 48 dava açtı. 2010 yılında yürürlüğe giren yönetmelik ancak müstakil binalarda faaliyete izin vermesine rağmen fırınlar bina altlarında ve sağlıksız koşullarda üretimlerine devam ediyor. EKÜDER Başkanı Ahmet Zeki Sarıhan, "Biz kimsenin ekmeğiyle oynamak istemiyoruz. Ancak İstanbul'da örneğin 440 fırın, 'pasta, börek' ruhsatıyla ekmek üretirken, 420 tanesi tamamen kaçak ve ruhsatsız çalışıyor. Hem kaçak ve ruhsatsız çalışan fırınlara hem de bunlara göz yuman belediyelere dava açtık. Önümüzdeki günlerde olanaklarımız çerçevesinde yeni davalar açmaya devam edeceğiz. Üyelerimizden gelen aidatları tamamen bu mücadelede kullanacağız" diye konuştu.
YÖNETMELİĞE UYAN YOK
EKÜDER'in avukatı Emine Yıldız Kodal ise şunları söyledi: "Yönetmelik çok açık. 2005 sonrası açılan her fırın ancak müstakil binalarda olması koşuluyla ruhsat alabilecek. Aksi takdirde kapatılacak. Bazı fırınlar, 'unlu mamul' ruhsatı alarak çalışıyor. Deprem anında bina altlarında bulunan fırınlar büyük tehlike. Yerel yöneticiler bu konuya önem göstermeli. Bazı belediyeler usulsüz ruhsat veriyor. Bunları tek tek tespit edip davalar açtık, açmaya devam edeceğiz..."