Hastalığın kişilerle direk temas, tokalaşma, öpüşme, enfekte kişilerin salgıları veya solunumu ile kontamine olan yiyecek, içecek, giyecek ve hava yolu damlacık enfeksiyonu ile bulaştığını belirten Soysal, kuluçka döneminin 2 ile 5 gün olduğunu, bu süreçte subfebril ateş, halsizlik, kırgınlık ve iştahsızlık gibi belirtilerin görülebileceğine dikkat çekti.
Burun tıkanıklığı, sulu burun akıntısı, hapşırma, boğazda gıcıklanma, yanma, öksürük, baş ağrısı, ses değişiklikleri ve tüm vücutta ağrı görülebileceği üzerinde duran Soysal, istirahat ve bol sebze ile meyve yenilerek, bakteriyel bir enfeksiyona maruz kalınmadığı sürece bir hafta içinde klinik tablonun düzeleceğine işaret etti. Bu dönemde antibiyotik kullanılmaması gerektiği vurgulayan Soysal, şikayetlerin azaltılmasına yönelik ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, antihistaminik ilaçlar ve burun açıcı ilaçlar verilebileceğini kaydetti.
Gribi, solunum yollarına yerleşen influenza A,B,C, virüslerinin neden olduğu yüksek ateş, yaygın kas ağrıları ve kırgınlık ile seyreden bir hastalık olarak tanımlayan Soysal, toplumda aynı anda birçok kişiyi olumsuz etkileyen gribin çok sayıda ölümlere yol açabildiğini vurguladı. Gribe karşı önlem alınabileceğine dikkat çeken Soysal, "Sağlıklı, yeterli, dengeli beslenerek grip ve nezleye karşı önlem alınmalıdır. C vitaminleri içeren besinler günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün olmak üzere, yeterli miktarda alınmalıdır." diye konuştu.