Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

Avrupa kültür ödülünü kim kazandı?

Avrupa Kültür ödüllü biriyle yemek yediniz mi hiç?
Rokalı pizza ve yanında şarap içtiniz mi? Ben içtim. Avrupa Kültür Ödülü'nü kazandığı açıklanan Esra Nilgün Mirze'yi kast ediyorum. Şu sıralar Serge Spitzer'in ona hediyesi Mayor Sinagogu'ndaki yerleştirmesinin yakınında kurduğu çadırda vakit geçiriyor. Avrupa Kültür Ödülü'nü kazandığı haberini aldığı sırada Moleküler İstanbul başlıklı yerleştirmenin içeriğiyle ilgili bir yazının çevirisini yapıyormuş.
Serge Spitzer'in yerleştirmesi dört buçuk ton aynı renkte ve boyutta bilyelerden oluşuyor. Karanlıkta bütün bilyeler farklı renkte yansıyarak gökyüzünü andırıyor. Sinagogun zemininde gökyüzüne bakıyor gibi hissediyorsunuz. Yandaki alüminyum kum döküm atölyesinden gelen koku ve ısının da yerleştirmeye katkısı tartışılmaz. Artık kauçuk atölyesi, alüminyum kum dökme atölyesi ve bilardo salonu olarak kullanılan sinagog, yakında gençler için bir sanat merkezine dönüştürülecek. Nilgün Mirze'nin bir hayali de bu... 41' 29' İstanbul Network başlıklı sadece gençler için ve gençlerle çalışan sivil toplum derneği adına bunu da başarırsa, hangi kültür ödülünü kazanır bilemem.
Bienal sırasında açılan sergi turumu hala büyük bir keyifle sürdürüyorum. Dün yeşil halılarla adeta çim bir sahaya dönüştürülen Murat Tosyalı'nın Er Meydanı sergisinin 44A sanat galerisindeki açılışındaydım. Tosyalı, ata sporu yağlı güreşi konu edinmiş. Tosyalı'nın Zeki Müren'i ve Yılmaz Güney'ini çok sevmiştim. Şimdi sanırım sıra yağlı güreşçilerinde... Zaman zaman çok duygusal gözlerle, sevilmeyi arzulayan gözlerle bize bakan güreşçilerinde...
Sergiden sonra Mekan Meyhanesi'nde galerinin sahibi Argun Okumuşoğlu'nun verdiği bir yemek daveti vardı. Mezeler çok lezizdi. Avusturya'daki OK Centrum'un direktörü, ünlü estetik cerrah Ümit Borataç, sanatçı Halil Altındere ve galerici eşi Azra Tüzünoğlu, Şahin ve Doğan Paksoy kardeşler, Dilara ve Abdullah Akay, Sevil Sert gibi renkli isimlerin katıldığı yemekte herkes sanat dünyasının da er meydanı olması gerektiği konusunda fikir birliği yaptı.
Bu arada Aslı Sümer, nihayet Rumeli Han'daki yeni mekanına taşınmış. Ekibini genişletmiş İkinci Karşılaşma başlıklı bir sergiyle kapılarını aralamış. Olağanüstü bir galeri olmuş burası... Güzellikte Galeri Apel'in pabucunu dama atacak gibi görünüyor. Sümer, dokuyu olduğu gibi korumuş, mobil panellerle bölmüş sadece... Sonuç mükemmel. Hala telefonum susmuyor.
Şu sergi neredeydi, bu neredeydi sorularınız için lütfen hemen bir Akbank Çağdaş Sanat Haritası edinin. Paneller bile var bu haritada...
İçinde yer almak da bedava. Benden tavsiye etmesi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA