Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

Kurulunu söyle, sana kimi seçeceğini söyleyeyim

Geçtiğimiz hafta kaldığımız yerden devam edelim. Fevkalade merak uyandırmışız çünkü... Hatırlatacak olursam geçen hafta önümüzdeki yani 55. Venedik Bienali Türkiye pavyonu küratörünü seçecek olan kurulun değiştiğini yazmıştım. 54. Venedik Bienali küratörlüğüne Fulya Erdemci seçilmişti. İKSV'nin oluşturduğu, Fulya Erdemci'yi küratör olarak seçen kurulda Ali Akay, Emre Baykal, Levent Çalıkoğlu, Nermin Saybaşılı ve Başak Şenova vardı. Bu yıl yenilenen kurula, İKSV, Esra Aysun, Cengiz Çekil, Mine Haydaroğlu, Adriano Pedrosa ve Christiana Perrella'yı almış. İKSV'nin neye göre bu kurula bu isimleri aldığını kestirmek isimlere bakarak söylemek epey güç. Eski kurulda örneğin bir sanatçı yoktu. Ama yeni kurula alınmış. Onca sanatçı arasından Cengiz Çekil niye alınmış? Tabii en önemli soru bu gibi duruyor. Sakin, sessiz ve derinden üretimiyle bilinen, kurumlarla ya da kurullarla anılmayan bağımsız sanatçı Cengiz Çekil'in kurulda yer alması elbette dikkat çekiyor.
Öte yandan Mine Haydaroğlu bir editör. Yapı Kredi Yayınları'nın çıkardığı Sanat Dünyamız dergisinin editörü. Esra Aysun ise sanat projeleri yapan bir dernek kurucusu. Christiana Perrella ise kuruldaki iki yabancıdan biri. Türkiye'ye tanıdık bir isim hiç değil. Sıkı bir araştırma yapar, hafızanızı iyice yoklarsanız, Perrella'nın Roma'da açılan Maxxi Çğdaş Sanat Müzesi'nin açılışında Kutluğ Ataman'ın solo sergisini düzenleyen İtalyan küratör olduğu bilgisine ulaşabilirsiniz. (Bu serginin 2010 İstanbul Kültür Başkenti Ajansı tarafından desteklendiğini de hatırlatalım!) Gelelim Pedrosa'ya, kuruldaki tanıdık yabancıya... Pedrosa, geçtiğimiz İstanbul Bienali'nin küratörlerinden biriydi. 12. İstanbul Bienali'ni Jens Hoffman'la birlikte düzenlemişlerdi. İKSV, Venedik Bienali Türkiye pavyonunu düzenleyecek küratörü belirleme gibi önemli bir görevi işte bu isimlerden oluşan kurula vermiş. Peki bu kurul neye göre küratörü seçecek diye sorduğunuzu duyar gibi oluyorum. Haftaya konuyla ilgili gelişmelerle buluşmak üzere...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA