Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DÜNYA İŞLERİ ALPARSLAN AKKUŞ

Beşinci yaş günü olmayan çocukların ülkesi

Benim doğduğum sene Türkiye'de her bin çocuktan 170'i ilk 5 yılda ölüyordu. Bugün dünyada anne olmanın en zor olduğu ülkelerin başında gelen Somali'de doğan bin çocuktan 180'i beşinci yaş gününü kutlayamıyor.
Yani 40 yıl önce Türkiye, çocuk ölümleri bakımından bugünün en aciz ülkesi Somali'ye denkmiş. Peki, Türkiye bugün nerede?
Türkiye'de bugün her bin çocuktan 15'i ölüyor. 40 yılda büyük mesafe kat etmiş ama yine de bu rakamın gelişmiş ülkelerde sadece 6 olduğunu hatırlatarak daha yapılacak çok şey olduğunu söylemeliyim.
Save the Children adlı yardım kuruluşunun 186 ülkeyi kapsayan son raporuna göre dünyada 7 milyon çocuk, beşinci yaş gününü kutlayamadan hayata gözlerini yumuyor. 3 milyon bebek ise doğduğu gün ölüyor.
İşin acı tarafı şu ki, bu çocukların neredeyse tamamı önlenebilir basit hastalıklar nedeniyle ölüyor. Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedefleri'nin dördüncüsü olan "Çocuk Ölümlerini Azaltma" konusunda dünya belirgin bir gelişme kaydetti. Yine de en pahalısı 6 dolar olan dört adet temel ilaç ve hijyenik malzeme ile 1 milyon bebeği daha kurtarmak mümkün. Ancak henüz uluslararası toplum, en temel sağlık koşullarını sağlamak için gereken 5 milyar dolarlık bağışı yapabilmiş değil.
Çünkü insanoğlu, parasını anneler ve çocuklar yerine silaha yatırmayı tercih ediyor.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü SIPRI'nın verilerine göre dünya 2012'de silahlara 1,75 trilyon dolar harcadı.
5 milyar dolar nerede, 1 trilyon dolar nerede?
Üstelik gelişmiş ülkelerde silah harcaması azalırken, bebekleri ölen Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde silaha yatırılan paranın yüzde 10'lara varan seviyelerde artış göstermesi kabul edilir bir şey değil.
Bugün anneler günü.
Bebekleri beşinci yaş gününü göremeyen annelerin de günü.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA