Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Ustaya saygı

İstanbul Müzik Festivali, dün Aya İrini Müzesi'ndeki tören ve ardından Borusan Filarmoni Orkestrası'nın konseriyle başladı. Haziran sonuna dek sürecek etkinlikte yine önemli sanatçılar yer alacak.
Benim aklım ise Fransız piyanist Jacques Loussier'de... 75 yaşındaki büyük usta, caza, klasik müzikten geçmiş bir isim.
Bir süre Charles Aznavour gibi ünlü sanatçılara eşlik ediyor. Hatta 1955'te, 21 yaşındayken İstanbul'daki Hilton Oteli'nin açılışı münasebetiyle Türkiye'ye geliyor. Altı aydan fazla burada çalıyor.
Hem klasikçilerin, hem de cazcıların ona büyük saygı duymalarına yol açacak süreç ise 1950'lerin sonunda, Johann Sebastian Bach'ın eserlerini yorumlamasıyla başlıyor.
Benim ona olan ilgim Brandenburg yorumlarıyla başlamıştı. O zamanlar Dual marka pikapta plağını çalardık.
Sonraları CD'lerini toplamaya başladım. Loussier, Bach'tan başka, Ravel'i, Vivaldi'yi, Debussy'yi, Handel'i, Albinoni'yi de yorumlamıştır.
Ama bana sorarsanız, en az Bach yorumları kadar üstün bir performans sergilediği Satie çalışması bir başyapıttır.
Eksantrik Fransız besteci Erik Satie'yi, klasikçilerden çok daha iyi yorumlar.

***
Benim nedense çok geç tanıdığım bir besteci olan Satie, son yıllarda pek revaçta. (Minimalizm akımına uygun düştüğü için olsa gerek...)
Rixos Oteli'nin reklam müziği olarak ekranlardan kulaklarımıza ulaşınca, cep telefonu zili olarak da internet sitelerinden indirildi.
Geçenlerde de, ut ile yorumlanmış biçimi bir yerli dizide kullanılmıştı.
İlginçtir, Loussier'nin İngiltere'de tanınmasına yol açan olay, bir Bach yorumunun, 1960'larda Hamlet adlı bir sigaranın reklam müziği olarak kullanılması olmuş.
Jacques Loussier Üçlüsü'nün, 'Take Bach' adlı albümde, bizim ünlü piyanistlerimiz Güher ve Süher Pekinel kardeşlerle birlikte çaldığını da unutmayalım.
2009'da, Loussier'in 1959'da çıktığı Bach yolculuğunu 50'nci yılını kutluyoruz.
Biliyorsunuz, son yıllarda bir 'empati' modası var: Başkalarının duygularını anlamamız isteniyor bizden.
Tamam, çaba harcayalım ama söyleyin Allah aşkına, koca bir ömrü Bach'a adamış bir adamla nasıl empati kurulur?
Bence saygı duymak ve kulak kesilmek yeter.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA