Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Bir Türkiye gerçeği: Herkese açık ama kimse göremiyor!

Yargıtay'dan gelen, "Düzeltme" başlıklı açıklamayı dün burada "olduğu gibi" yayınladım. Yayınlarken de okurlarımızdan metni "dikkatlice" okumalarını istedim.
Niye? Çünkü bazı iddiaları doğrular nitelikteydi.
Zaten dikkatli okurlar da bunu hemen gördü. Örneğin Mesut M., hayretle şöyle soruyordu mesajında: "Ben anlamadım Sn. Aköz, lütfen siz açıklar mısınız; madem Yargıtay kararları kamuoyuna açık, neden Yargıtay üyesi olmayan hâkimler, savcılar veya isteyenler ulaşamıyor?"

***

Evet, Yargıtay bana cevap vermişti ama meselenin asıl muhatabı Demokrat Yargı Eşbaşkanı, hukukçu ve siyaset bilimci Orhan Gazi Ertekin idi.
Ertekin, 12 Nisan günü Taraf gazetesinde yayınlanan, benim de 13 Nisan günü burada alıntı yaptığım söyleşide ne diyordu?
Hatırlayalım: "Hukuk ve ceza uygulama kitaplarının büyük çoğunluğu Yargıtay mahreçlidir. Çünkü Yargıtay kararları dışarıya verilmiyor ve çok azı yayımlanıyor. Kararların çoğu ise Yargıtay üyeleri ve tetkik hâkimleri tarafından kendi kitaplarında yazılıyor ve bu iş bir kazanca dönüştürülüyor. Bu durum yargıç etiğini zedeliyor."
***

Peki, Yargıtay açıklamasında ne deniyordu? Onu da tekrar okuyalım. Kolay anlaşılması için bazı kelimeleri kalın/siyah yazdım:
"Yargıtay kararları diğer ilk derece ve yüksek mahkeme kararları gibi kamuoyuna açık ve ait varlıklardır. Bu nedenle özellikle Yargıtay Üye, Tetkik Hâkimi ve Cumhuriyet Savcıları kararlara kolaylıkla ulaşabilmektedir.
Yargıtay Başkanlığı tarafından hazırlanıp yayınlanan 2010-2014 stratejik planında Yargıtay kararlarının, Yargıtay dışında görev yapan Hâkim, Cumhuriyet Savcıları ve vatandaşların erişebilmesi için gerekli altyapının oluşturulması hedeflenmiştir."
Burada ne deniyor?
1) Önce Yargıtay kararlarının halka ait olduğu,
2) Dolayısıyla herkese açık olması gerektiği kabul ediliyor.
3) Ama hemen ardından, kararların "şu anda" halka açık olmadığı net biçimde itiraf ediliyor.
4) Dört yıl içinde (inşallah) erişilir olacağı belirtiliyor.
***

"Düzeltme" başlıklı metin elime ulaştığında meraklanmıştım: Acaba Orhan Gazi Ertekin bizlere yanlış bir bilgi mi vermişti? Ya da verdiği bilgiler gazeteye yanlış mı aksetmişti?
Ancak metne bakınca, okurumuz Mesut M., gibi ben de hayretler içinde kaldım:
Çünkü ortada bir düzeltme yoktu. Mevcut durum, tam da Orhan Gazi Ertekin'in anlattığı gibiydi: Kararlar hâlâ dışarıya verilmiyordu.
"Dışarıya"
dedik de...
Bu kavrama sadece biz sade vatandaşlar değil... Yargıtay kararlarını mutlaka bilmeleri ve yararlanmaları gereken "yerel" yargıç ve savcılar ile avukatlar da dahil!
Yani bu hukuk insanları, ancak 2010- 2014 arasında yapılacak altyapı çalışmalarından sonra kararlara serbestçe erişebilecekler.
O zamana dek kararların çoğunluğu, şimdiki gibi, bazı üyelerce kitaplaştırılacak.
Peki, Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin'in söyledikleri gerçeği yansıtıyorsa...
Bu metin niye yazıldı?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA