Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Karabekir ve resmi tarih

Milli Mücadele'nin en önemli simalarından Kazım Karabekir Paşa (1882-1948)... Ölümünün 66'ncı yılında anıldı.
Sempozyumda kızları Hayat Karabekir Feyzioğlu ve Timsal Karabekir Yıldıran'ın yaptığı konuşmanın ardından... Cemil Koçak ve Hakan Erdem, tarihçi bakış açısıyla Karabekir'i tartıştılar, soruları cevapladılar.
Sanırım Karabekir'e verilen önem... Aileyi hem sevindiriyor, hem de üzüyor. "Sevinmeyi anlıyoruz da, niye üzülüyorlar" diyeceksiniz...
Çünkü Karabekir Paşa, 1925 yılından Atatürk'ün 1938'deki ölümüne dek, polis tarafından anbean izlenmiş, uydurma gerekçelerle tutuklanmış, yargılanmış, evi basılmış, yazdığı kitap toplanıp yakılmış bir büyük şahsiyetti.
Ailesi... "Madem bu kadar önemli bir kişiydi; biz o sıkıntıları niye çektik" diye soruyor. Cevap basit: Kör olası iktidar kavgası!
Karabekir'in mirasçıları resmi tarihi değiştirmeden... Paşa'yı onun içine yerleştirmek istiyorlar.
Beyhude bir çaba! Çünkü... Kazım Karabekir'in önemi nereden geliyor? Birkaç noktaya değinelim:
1) Milli Mücadele'yi Atatürk'ten önce başlatmasından... 2) Tutuklamaya gelen Fevzi Çakmak'ın elinden Atatürk'ü kurtarmasından... 3) Atatürk'e tam destek vererek destekleyerek, ona meşruiyet kazandırmasından... 4) Doğu cephesini sağlama alarak, batıdaki savaşın kazanılmasını sağlamasından...
Sadece bu dört madde bile, Milli Mücadele tarihini yeniden yazmayı gerektirir ki Kemalistler bunu asla kabul etmez.
"Karabekir Paşa şöyle değerliydi, böyle önemliydi" derler ama iş tarihi yeniden yazmaya geldiğinde karşı çıkarlar.
Çünkü Atatürk'ün rolüne dokunmadan, Karabekir resmi tarihe yerleştirilemez. Tahtlar tek kişiliktir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA