Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Bir sorunun izinde: Erdoğan niye söylem değiştirdi?

Epeydir düşünüyorum. Özellikle 2007 ve 2011 seçimlerinde AK Parti'ye oy vermiş, siyaseti takip eden, aklı başında, mantıklı insanlarla konuşuyorum. Kimi 30'larında, kimi 70'i aşmış. Kimi hacca gitmiş, kimi hiç namaz kılmamış...
"Eskiden Başbakanın 10 sözünden 8'ine katılıyorduk... Şimdi 10'sözünden 8'i canımızı sıkıyor" diyorlar.
SORU: Başbakan Erdoğan'ın söylemi niye aniden değişti? Niye partiyi destekleyen liberal kitlelere ve Gülen Cemaati'ne sırtını döndü? Niye Milliyetçi ve Milli Görüşçü bir söyleme yöneldi.
Bazı yorumculara göre bunun nedeni, asıl büyük oy potansiyelinin orada bulunması. Tamam ama ortada bu köşeli söylem yokken de, parti yüzde 50 gibi müthiş bir başarıyı yakalamıştı. Demek ki başka bir mesele var.
CEVAP: Bu soruya spekülatif bir cevabım var. Doğruluğundan emin değilim. Sadece olayın bu yönü kurcalanmalı diyorum.
Bence Başbakan, önce Uludere, sonra da Uçak konusunda ABD'nin kendisini güçlü biçimde desteklemediğini gördü.
Wall Street Journal, Washington Post, New York Times gibi ABD gazetelerinde ve siyaset dergilerinde çıkan makalelerin eskisi gibi pozitif olmadığına şahit oldu.
Geçen yıl Erdoğan'ın, Başkan Obama ile 13 kez telefonda görüştüğü, bu yıl ise ocak ayından beri hiç telefon görüşmesi yapmadıkları medyaya yansıdı.
Bence Başbakan Erdoğan, "ABD desteğini çekerse ne yaparım" diye düşündü ve çözüm olarak olası bir ABD propagandasından en az etkilenecek kitlelere yöneldi.
ÖNGÖRÜ: ABD Başkanlık seçimleri sonrasında ilişkiler tekrar ılınmazsa, Erdoğan, 2014'e bu söylemle yürür.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA