Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Demode bir klişe: 'Gençler muhaliftir'

Aydınlıkçı gençler Dolmabahçe'de gösteri yapmış... Başbakan Erdoğan'ın rektörlerle toplantısına girmek istediklerinde olaylar çıkmıştı (4 Aralık 2010)...
Bunun üzerine TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, "Gençlik muhalefet demektir" demişti. Ben de, "Ümit Boyner'in 'yumurtacı' sevgisi nereden geliyor" diye sormuştum. (11 Aralık 2010)
Sordum, çünkü üniversitelerde üç buçuk milyon genç okuyordu... Boyner'in iddia ettiği gibi, gençlik muhalif olsaydı... Üniversiteler kaos kazanı olurdu!
Ümit Hanımın hakiki niyeti, Leninci Kemalistlere arka çıkmak değildi elbette. Gençliğin muhalif olduğuna yürekten inandığı için hoşgörü bekliyordu.
Peki ama bu fikir nereden geliyor? "Genç eşittir Muhalif" denklemi zihinlere ne zaman yerleşti?
Sanırım şöyle: 1976-1980 arasındaki kavga dönemini az çok yaşamış (1967'den önce doğanlar) olanların böyle bir varsayımı oluyor: "Gençlik muhaliftir."
Mesela bunun bir örneğini dün Salih Memecan'ın karikatüründe gördük: 18 yaşa seçilme hakkı yasalaşmış... Başbakan Erdoğan kürsüde konuşurken yumurta atılıyor... Başbakan da pişman olmuş, "Kabahat 18 yaşındakileri milletvekili yapanda..." diyor.
Memecan'ın burada kastettiği yumurtacılar, muhalefetin müstakbel 18'likleri olmasa gerek. Çünkü gençlere gerek kalmadan, Meclis'teki yetişkinler kavga edip duruyor.
Hatırlayın: Yumurta ne kelime, Komisyon Başkanı Nabi Avcı'ya, CHP'liler koskoca selobant tankını atmıştı.
Yumurtaları kim atıyor?
O halde karikatürde Başbakan'a yumurta fırlatanlar kendi partisinin "genç vekilleri" ki... Böyle bir olay mümkün değil. Çünkü:
1) Erdoğan, AK Partili gençlerin idolü... Onlar atsa atsa gül atar. (Pardon, "gül" yanlış anlaşılabileceği için kırmızı karanfil filan atarlar.)
2) Kimsenin takmadığı birer ergenken, ellerinden tutup onları milletvekili yapmış bir insana asla yumurta atmazlar. Hele sağ gelenekte böyle bir şey hiç yoktur.
3) AK Parti, fevkalade disiplinli bir tek adam örgütü. Toplumda ve siyasi çevrelerde belli bir tabanı olan... Hükümet Sözcüsü, yılların Bülent Arınç'ı bile liderle aykırı düşmeyi göze alamayıp; dün dediğini, bugün ters yüz ediyorsa... Varın siz tecrübesiz ve tabansız 18'liklerin halini düşünün.
Özetle: Gelin şu "gençler muhaliftir" klişesini bir yana bırakarak düşünelim.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA