Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

İlk kez verilen bir ödül

Çarşamba akşamı izlediğim etkinlik ilginçti. Türkiye'de ilk kez "güncel sanat" alanında ödül verildi. Jürisinde Gülsün Karamustafa, Vasıf Kortun, Evrim Altuğ, Bige Örer, Agah Uğur gibi sanat âleminin yakından tanıdığı simaların yer aldığı Full Art Prize'ı organize eden ise AR Şirketler Grubu idi. "Bunun nesi ilginç" diyeceksiniz. Söyle: 'Güncel Sanat', 'Çağdaş Sanat'tan biraz farklıdır. Adı üstünde: Gündeminde bugün yaşadığımız sorunlar vardır.
Güncelle dokununca devreye ister istemez siyaset girer. Sanatçı siyaseti yorumlar ve eleştirir... Ekonomi de (mesela kapitalizm) sanatçının oklarının hedefi olabilir: Para, üretim, tüketim toplumu... Güncel sanatın bir başka meselesi cinselliktir. Seks, çıplak vücut, fahişelik gibi temalar...
Bu netameli konular şirket yönetimlerinin pek hoşuna gitmez. Koleksiyon yaptıklarında, ödüllere sponsor olduklarında çağdaş sanatı tercih ederler.
AR Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan ise öyle yapmamış. Türkiye'de güncel sanata hiç ödül verilmediğini öğrenir öğrenmez harekete geçmiş. İşte ilginç durum bu!
"Uzman jüri", 25 bin liralık ödülü iki kadın sanatçı arasında paylaştırdı: Işıl Eğrikavuk ve Aslı Çavuşoğlu... "Halk jürisi" ise internetten tıklayarak Cengiz Tekin'in 5 bin liralık ödülü kazanmasını sağladı. Bence iyi bir başlangıç oldu. Önümüzdeki yıl bilhassa ödül miktarının artacağını umuyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA