Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

İstanbul'un zihninde kopan fırtınalar

Cumartesi günleri Kadıköy çarşısı ve civarı cıvıl cıvıldır: Bir yandan alışveriş, diğer yandan eğlence... Buna karşılık pazar günleri ortam nispeten tenhalaşır(dı).
Bu pazar Kadıköy'e indim ki ne göreyim: Eski cumartesi günlerine kıyasla bile çok daha kalabalıktı...
Balıkçılarda palamut bayramı devam ediyordu. Kitapçılarda çok sayıda müşteri vardı. Bilhassa yiyecek içecek mekanları pek doluydu. Sadece yerli hızlı yemekçiler değil, kafeler, biracılar, meyhanelerde de öyle...
Tanıdığım garsonları ve mekan sahiplerini "işler nasıl" diye yokladım. Her zamanki gibi "çok şükür idare ediyoruz" dediler. Esnaf ağlamıyorsa, işler iyidir. (Hoş bazen "kardan zarar" ettiklerinde de ağlarlar ya...)

Biracının 'Tayyip' duası
"
Ne idaresi yahu" dedim, "pazar günü bile maşallah dükkân dolu..." Bazısı alttan almaya, boyun kırmaya devam etti.
Nihayet biri itiraf etti: "Allah Tayyip'ten razı olsun abi..." Kadıköy'ün biracılarında bu tip bir cümle duymak zordur. Çünkü çoğu 6 Ok destekçisidir. AK Parti'nin içkiyi yasaklayacağından korkarlar.
Sordum: "Tamam Tayyip'ten razı olsun da niye olsun?" Bizim garson 'nasıl bilmezsin' gibilerde bir jestten sonra, "Metroyu yaptı ya abi" dedi.
İşte kalabalığın sırrı! Metro ucuz ve hızlı. Bu sayede Kadıköy-Kartal ekseninde oturan E-5 sakinleri kolayca merkeze iniyor. İmkanı olan son metroya kadar eğleniyor. Ve yarım saat sonra evinde oluyor.

Taksiciler söyleniyor

Yapılan her hizmetin az ya da çok negatif yönü de vardır. "Metronun olumsuz yönü olur mu" diyeceksiniz. Evet, var.
Kadıköy'den taksiye bindim. "Metro sizi etkiledi mi" diye sordum. "Etkilemez mi abi" dedi şoför. Nasıl?
"Eskiden haftada birkaç kere de olsa Kozyatağı, Maltepe, Kartal müşterisi çıkardı. Artık yok..." Niye?
"Adam vapurla geliyor... Hemen metroya atlıyor... Evine en yakın istasyonda iniyor... Ondan sonra taksiye biniyor... 30-40 yerine 8-10 lira harcıyor" dedi şoför.
Her hizmet, her girişim eski düzene, kendi gerçekliğini katar. Metronun yaptığı da bu... Taksicilerin artık yeni duraklar, yeni güzergahlar bulması gerekiyor. Tabii bulana kadar da söylenecekler!
Ben asıl Maltepe ve Kartal'daki mekanları merak ediyorum. Müşterileri azaldı mı, yoksa Kadıköy'e inenler eskiden zaten pek gezmeyenler mi?
En iyisi bizzat teftiş etmek!

İlginç bir söylenti
Not:
Bir başka taksici ise... "Selamiçeşme'deki meteoroloji istasyonunun yerine dikilmekte olan Taşyapı kulelerine AK Parti yanlısı aileler yerleştirilecek" dedi. Böylece Kadıköy'ü CHP'nin elinden alacaklarmış.
"500 dairenin tamamı AK Partili olsa ne yazar" dedim. "Öyle deme abi, nereden baksan 2 bin 500 oy eder" dedi.
Çok ilginç bir söylenti bu... Meteoroloji arazisinin satılması ve yerine kulelerin dikilmesi liberal bir ekonomik politikanın sonucu.
Sanırım eşi öğretmen olan taksici, AK Parti'yi, sadece laiklik ekseninde değil, piyasa ekonomisi bağlamında da eleştiriyor. Aslında taksici olarak kule dikilmesine karşı gelemez. Çünkü kule, taksiye binen müşteri demek... Ama "yandaşlarını yerleştirecekler" diyerek yine de olayı siyasete taşımadan edemiyor.
İstanbulluların zihninde kopan fırtınaları bize anlatacak sosyal bilimciler nerede?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA