Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

İslamcılar bile laiklikten yana

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV), eylül ayında yapılan 'Anayasaya Dair Tanım ve Beklentiler Araştırması'nı yayınladı.
Konda
'nın yürüttüğü çalışmada birçok önemli bilgiler yer alıyor. Bunlardan biri laiklikle ilgili... Laiklikle ilgili soruya halk şu cevapları vermiş:
"Anayasada laiklik aynen kalmalıdır." Yüzde 50.6.
"Anayasada laiklik yer almalıdır ancak devlet, tüm dinlere aynı mesafede olacak şekilde yeniden tanımlanmalıdır." Yüzde 40.7.
Anayasada laiklik hiç yer almamalıdır. Yüzde 8.7.
Bu verilere baktığımızda, öyle ya da böyle laiklikten yana olan vatandaşların, yüzde 91.3 gibi müthiş bir orana ulaştığını görüyoruz.
Çok ama çok önemli bir veri bu!
Çünkü aynı araştırmada laiklik yanlısı olmasını beklediğimiz insanların oranı yüzde 45.8'de kalıyor. (Atatürkçü yüzde 28.2, Ulusalcı yüzde 1.8, Sosyal Demokrat yüzde 5.6, Sosyalist yüzde 2.1, Demokrat yüzde 7.2, Liberal yüzde 0.9... Toplam 45.8)
Laiklik yanlısı büyük toplamdan bunu çıkardığımızda, (91.3-45.8) yüzde 45.5'e ulaşıyoruz.
Bu şu anlama geliyor: Kendine İslamcı (yüzde 18.9), Muhafazakâr (yüzde 15.6), Milliyetçi (yüzde 15.1) ve Ülkücü (yüzde 4.7) diyen insanlar da çok yüksek oranda laiklikten yana!
Aslında bu kadar çok işlem yapmaya da gerek yok:
Kendine İslamcı diyenlerin oranı yüzde 18.9... "Laikliği Anayasadan kaldıralım" diyen yüzde 8.7'nin, kendine İslamcı diyenlerden çıktığını düşünürsek...
Özetle: İslamcılar bile (çoğunlukla) laiklikten yana!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA