Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Yasakların gerekçesi

Alkollü içkilerle ilgili yeni yasaklar getiren yasa tartışmalara neden oldu.
Önce, Başbakan Erdoğan'ın geçen gün bu konuda yaptığı meşhur açıklamayı hatırlayalım:
"Bunu inancı nedeniyle yapıyor diyenler var. Hangi din olursa olsun bir din yanlışı değil, doğruyu emrediyor. Doğruyu yapmak din emrediyor diye mi sakıncalı? İki tane ayyaşın yaptığı yasa sizin için muteber oluyor da, inancın emrettiği niçin sizin için reddedilmesi gerekiyor."
Eğer Cumhurbaşkanından geçerse, CHP bu yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürecektir. Mahkeme, alkollü içkilerle ilgili kısıtlamalar getirdiği için değil... Başbakan Erdoğan'ın sözlerini kanıt sayarak, "laikliğe aykırı olduğu için" yasayı iptal edebilir. Yani yasanın içeriği değil, çıkarılmasının ardındaki motivasyon sorun olabilir.
Eğer Türkiye'de laiklik varsa ki Anayasa'ya göre var... "Dini inancımız emrediyor" diyerek yasa yapamazsınız. Başbakan ise tam da böyle yaptıklarını söylüyor.
Aynı kapıya çıksa da, doktorun hastasına alkolü yasaklaması başka şey, dinin yasaklaması başka şey...
Yani mesele "o saatte satılır, bu saatte satılamaz" değil. Anayasa Mahkemesi yasanın gerekçelendirilme biçimini Anayasa'ya aykırı bulabilir.
Peki, gerçekte bunu yapar mı? Sanmam...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA