Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Örgütün taktiği: Ulaşımı kesmek

Dün bu satırları yazarken, Genelkurmay Başkanlığı Dağlıca'daki şehit sayısına ilişkin bir açıklama yapmamıştı.
Diyeceksiniz ki: "Ha bir şehit, ha yirmi bir şehit... Hepsi vahim değil mi?"
Elbette öyle...
Ancak arada şöyle bir fark var: Bir askerimiz çatışma sırasında şehit olduğunda, olayın anlaşılır bir yönü var.
Buna karşılık, çok sayıda askerimiz kısacık bir zaman diliminde şehit düştüğünde, insan ister istemez "Nasıl oluyor da oluyor" diyerek sorumlu aramaya başlıyor.
Çözüm Süreci sırasında, Ankara bölgede gerçekten sağlam kalekollar (kale gibi güvenli karakollar) inşa etmiş... PKK da "Kalekol yapmayı bırakmazsanız, sizin niyetinizin başka olduğuna karar vereceğiz" demişti.
Gelişmeleri bilmeyen birisi, bunun samimi bir itiraz olduğunu sanır. Halbuki Çözüm Sürecine en azından bu haliyle inanmayan PKK... Aynı anda silah ve patlayıcı depoluyor; ateşkesten önce verdiği kayıpları, yeni Kürt gençlerle kapatmaya çalışıyordu.
Çözüm Sürecine kuşkuyla yaklaşan bir başka aktör de orduydu... Geçen 30 yılda PKK'yı iyi tanımış olan Silahlı Kuvvetler, örgüt komutanlarının "kendilerini garantiye almadan" Çözüme "evet" demeyeceklerini gayet iyi biliyordu.
Öyle görünüyor ki PKK'nın strateji ve taktiklerine vakıf olmalarına karşın... Bir noktayı ya atladılar ya da yeteri kadar önlem almadılar. Şöyle:
Eskiden PKK sınır karakollarına saldırırdı. Hatta bunu iyi silahlanmış 100-150 militanla yaptığı için, "terör örgütü" nitelemesi, teknik açıdan çok yetersiz bir tabirdi.
Şimdilerde taktik değiştirdi:
Kalekollara saldırmak yerine onların kontrol etmesi gereken çevreyle bağlantısını kesmeye çalışıyor.
Amacı askerin, karakola gelmesini engellemek; içeri girdiğinde ise çıkmamasını sağlamak...
Yani örgüt, karakolları adeta birer hapishaneye çevirme hevesinde. Sebebi basit: Karakoldan çıkmadığında asker işlevsiz kalır.
Bu hal devam ederse, ordu saldırı ağırlığını hava kuvvetlerine kaydıracaktır ki sanırım örgüt o durumda daha az zayiat vereceğini öngörüyor. Asimetrik savaş yapan militana karşı uçakla saldırmak, sineği öldürmek için balyoz kullanmaya benziyor.
Şüphesiz ordu bu taktiğe karşı elbette çeşitli önlemler alacaktır. Ancak o güne kadar bağrımıza ateşler düşüren bu menfur pusular devam edecekmiş gibi gözüküyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA