Ersoy Dede

Ersoy Dede

19 Şubat 2018, Pazartesi

Milli Mutabakat Kürtleri Küstürür mü?

AK Parti ile MHP arasında kurulan ittifakın milliyetçi kesimde memnuniyet oluşturduğu kadar, Kürt seçmeni küstürdüğü ifade ediliyordu..

Bugüne dair onlarca saha araştırması-anket vesaire okursunuz kuşkusuz.. Bu tezi destekleyen ya da karşı çıkan..

Ama ben size şimdi daha gerçek verilerden söz edeceğim.. Kürt seçmen bu ittifak nedeniyle küsüp başka arayışlar içine girer mi?..
**
Değerli dostlar 2019 ittifakıyla, AK Parti ile MHP'nin ilk kez yan yana geldiği yorumları bilerek yapılıyor..

Oysa bu kaygıyı yükseltenler de pek âlâ biliyor ki her iki parti ilk defa beraber hareket etmiyor..

16 Nisan başkanlık referandumunda da 'Evet' blokunun ana taşıyıcısı AK Parti ile MHP'ydi..

HDP ise, o tarihlerde 'Seni Başkan yaptırmayacağız' diye dolaşıyor, 'hayır' kampanyası tertipliyordu..

Peki ne oldu?.. Gelin gerçek verilerle konuşalım..

**

HDP, 7 Haziran seçimlerinde, Diyarbakır'da toplam oyların yüzde 79'unu almıştı..

AK Parti'nin oy oranı ise yüzde 14'te kalmıştı.. 1 Kasım seçimlerine gidildiğinde bu rakam, HDP %72 AK Parti %21,4 olarak değişti..

Yani, 1 Kasım'da HDP 4 puan gerilemişti.. Referanduma geldiğimizde ise Diyarbakır'da "Hayır" oyları yüzde 67,4'te kaldı.. "Evet"e, yani AK Parti MHP ittifakına giden oylar ise yüzde 32,5'ti..

Mardin'deyse 1 Kasım seçimlerinde yüzde 68 oy alan HDP, referandum sırasında yüzde 59'a inmiş oldu..

AK Parti 1 Kasım'da yüzde 28,5 alırken 'evet' kampanyasının oyu yüzde 41 olarak gerçekleşti..

HDP'nin 1 Kasım'da yüzde 86 oy aldığı Hakkari'de "Hayır" yüzde 68,5, "Evet" ise yüzde 31,5 çıktı..

Şırnak'ta 1 Kasım'da HDP yüzde 85,5, AK Parti yüzde 11,1 oranında oy almıştı..

Referandumda ise "Hayır" oyları yüzde 14 geriledi ve yüzde 71'de kaldı..

**

Kürt nüfusun yoğun yaşadığı coğrafyanın tamamındaki tabloyu karşılaştırdığınız zaman ittifakın tabanda öfkeden ziyade umut olarak yansıdığı apaçık görülüyor..

Bölge seçmeni, PKK eliyle yürütülen silah siyasetinin kendilerine 40 yıldır acı ve gözyaşından başka birşey getirmediğini apaçık gördüklerinden, artık çözüm için koyuyorlar iradelerini ortaya..

Artık oy haklarını gelecekleri için kullanıyorlar.. Çocuklarının geleceği, istikballeri için.. Ve de bölge insanı, MHP ile ittifakın kendilerini küstürdüğü yorumlarına dönüp; ".. acaba bize de soran olacak mı?.." diye merakla bekliyor..

Bugüne kadar PKK ve onun kayığına binenler hiç sormamış fikirlerini.. Çocuklarını çalarken annelerinden, 'dava' diye yutturdukları o emperyalist emellerinin Afrin'de nasıl gübreye döndüğünü cümle alem gördü..

Ya örgüt içi infazlarla ya operasyonlarda öne sürerek ya da köleleştirerek ziyan ettikleri Kürt çocukları için bölge halkı intikamını alacağı günü bekliyor..

'Sizin hakkınızı savunuyoruz' palavrasıyla sömürdükleri insanlara, şimdi de 'Sakın Erdoğan'a oy vermeyin çünkü o Suriye'de Kürtleri öldürüyor' yalanını söylüyorlar..

Ama insanlar cahil değil.. Neyin ne olduğunu herkes çok ama çok iyi biliyor.. 2019'da sandıktan çıkacak oan sonuç da bu bilincin bir tezahürü olacak kuşkusuz..

SON DAKİKA