Ersoy Dede

Ersoy Dede

10 Mart 2018, Cumartesi

O Hocalar Bizzat Güncelleme Yapmışlardı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı tespitler, öyle anlaşılıyor ki arıza çıkarmak için hazır bekleyen bir takım sinsileri de iyot gibi açığa çıkardı.. Eminim Erdoğan bunun için yapmadı ama bu çıkışı tam anlamıyla 'sazan avı' oldu.. Değerli dostlar, Erdoğan'ın sözleri öyle açık ve berrak ki.. 'Müslümanlar kendini sürekli geliştirmek zorundadır'.. Bu kadar.. Ve üzerinde tepinecek kıyameti kopartacak bir şey de yok.. Aklı başında olan her Hocaefendi'nin de, bu sözleri için Erdoğan'a teşekkür etmesi lazım..

".. Siz İslam'ı 14 -15 asır önceki hükümleriyle kalkıp da bugün uygulayamazsınız. Onun için de bugün İslam'ın uygulanması yer, zaman ölçüsüyle değişiyor..."

Bunun üzerinden şu kişi yahut bu fetva diye meseleyi şahsileştirme gayreti tıpkı 2013 sonralarında dershanelerin eleştirilmesiyle Fetö'nün kendi gizli ajandasını açığa çıkarmaya benziyor.. Hiç farkı yok.. Cumhurbaşkanı Erdoğan bir haklı tespitte bulunmuş ve bir takım ilkeleri ortaya koymuştur.. Konunun bir kişiyle bir konuyla bir özel durumla ilgisi olmadığı ortada.. Eğer tek tek konular üzerinden gitmeye kalksaydı eminim birileri çok daha fazla mahcup olurdu.. Bugünün ihtiyaçları ve günlük yaşamın kendi rasyonalitesinin dikkate alınarak bazı konulara yaklaşılmasını istemenin neresi yanlış.. Hatırlayın 6 yaşındaki bir çocukla evlenilmesi islama uygundur' diye fetva veren bir Hocaefendi, o cımbızlanan sözünün tamamında ne diyordu?..

"... Bu hususta Kur'an'ın çok açık bir hükmü var. Hadis-i şerifler var. Fukahanın bu konuda ciddi ittifakı var, mezheplere göre farklı denecek bir durum yok. Ama, muasır ulemamız bu hususu tartışmışlardır, farklı meclislerde. Bu dersi hazırlarken, kimin ne dediğine, muasır derken son elli yıl içinde yazan, çizen, konuşan ulemayı kastediyorum. Ciddi bir şekilde araştırmışlar, çalışmışlar, dikkat çeken bir husus, bu asırda yaşayan ulema bu asrın suiistimallerine dikkat ederek, evliliğe bir alt yaş sınırı getirmenin, ciddi bir şekilde bir fitneyi önleme, laçkalığı önleme olacağını düşünüp 'uygundur, getirilebilir, bu şeriatın hükmünü değiştirmek değildir. Bilakis çocukların heder edilmelerini, çocukların mal uğruna, şu uğruna ve ya işte, cinsel ihtiraslar uğruna heder edilmelerini engeller' diye bir tedbir önerisinde bulunmuşlar. Buna bağlı olarak da, halkı Müslüman olan ülkeler fetva aldık diye, böyle bir genelge çıkarmışlardır…"

Yani eleştirilerin hedefinde olduğu söylenen Hocaefendi, bizzat kendisi diyor ki; "... islam hukukuna uygundur ama hayatın gerçekleriyle bağdaşmaz.."

Üstelik bugün Erdoğan'a tepki gösteren çevreler bulup çıkarmışlardı o sözün tamamını.. Şimdi afedersiniz de, a hocası b imamı söylerse 'güncelleme' sorun olmuyor da Erdoğan söylediğinde ortalık karışıyorsa ben orada art niyet ararım.. Başka bir Hocaefendi, eleştirilen fetvasına açıklık getirirken ne dedi?.. 'Evet kız çocuklarının sevilip öpülmesi caiz değil ama ben kendi kızımı doyasıya seviyorum da öpüyorum da' demedi mi?.. Bir tanesi; ".. evet ben doğru bulmadım ama kızımın gelinlik giymesine de itiraz etmedim.." demedi mi?.. Biraz hatırlasanıza bunları.. Ama gelin siz asıl niyetinizi söyleyin hele.. Bakın Oda Tv, Sözcü/Cumhuriyet tayfası aldılar ellerine çekirdeklerini (İzmirliler çiğdem der) kenardan izliyorlar.. Erdoğan 'şarlatanlar' diyor.. Bir kesim kalkıyor ayağa 'bizim hoca şarlatan değil' diyor.. Ya hu desenize 'Hay ağzına sağlık Cumhurbaşkanım, bu şarlatanlar bir sussa da Alim ve Arif olanlar konuşsa artık' desenize.. Sahip çıksanıza bu tarihi çıkışa..

SON DAKİKA