MERYEM GAYBERİ

MERYEM GAYBERİ

20 Şubat 2018, Salı

‘Bizi durduramazlar!’

Mehmetçiğin ÖSO güçleri ile birlikte sınırımızdaki teröristleri temizlemek için başlattığı Zeytin Dalı Harekatı, başarıyla sürüyor. Kahramanlar, köy köy, belde belde Afrin'i terörden arındırarak merkeze doğru ilerliyor. Şimdiye kadar belde, köy ve stratejik dağ-tepe olmak üzere 72 nokta teröristlerin işgalinden kurtarıldı.

***

Türkiye yıllardır ABD'den, Menbiç'ten YPG'yi çıkararak Fırat'ın doğusuna çekmesini ve uçuşa yasaklı güvenli bölge oluşturularak Türkiye'deki 3,5 milyon Suriyelinin huzur içinde yaşayacağı bir alan açılmasını istiyor. Obama döneminden bu yana Türkiye'ye 'tamam' deniliyor ama sahadaki uygulama bunun tam tersi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara'da, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'a, tane tane Türkiye'nin 'olmazsa olmazları'nı anlatırken aynı dakikalarda Başbakan Yıldırım da Almanya'da Merkel'e Türkiye'nin taleplerini aktarıyordu. Yani Türkiye, hiç boşluk bırakmadan tam saha pres anlayışıyla diplomatik bir mücadele veriyor.

***

Hem sahada hem masada yoğun mesai harcanırken dün Suriye'den, Esed güçlerinin Afrin'i PKK'dan devralacağı haberleri geldi. Esed'in, bugüne kadar Türkiye'ye hava sahasını açan, Türkiye ile ABD arasındaki gerilime sevinen Rusya'dan habersiz böyle bir girişimde bulunması imkânsız.

Türkiye'nin sahada ve masada elini güçlendirmesi, PKK'yı terör örgütü olarak bile kabul etmeyen Rusya'yı rahatsız etti. Şimdi İran ve Esed'le yeni bir hamleye girişiyor.

PKK için ise durum daha da acıklı. Emperyalist dediği ABD'den umudunu kestiği için hemen U dönüşü ile Esed'e yanaşmaya başladı.

***

Esed rejiminden 'Afrin'e 'halk güçleri' girecek' açıklaması da biraz ironik. Zira Esed, sahada kendisi için savaşacak asker bile bulamıyor. 'Halk güçleri' tanımını, 'Hizbullah', 'HaşdiŞabi' ve 'paralı Rus lejyonerleri' diye okumak daha doğru.

Terör örgütü PKK, Zeytin Dalı Harekatı ile 72 noktayı kaybettiğini, TSK ve ÖSO güçlerinin adım adım Afrin'eyaklaştığını anlayınca son 1 haftadır Esed rejimi ile pazarlığa oturdu.

Aylar öncesinden Zeytin Dalı Harekatı'nı planlayan Türkiye'nin de elbette 'B Planı' var. Ve buna göre gereken adımlar atılacak. PKK'nın yerini Esed'in alması, savaştan kaçan 3,5 milyon Suriyeli mülteci için 'kırk katır' yerine 'kırk satır' demek.

Türkiye'nin, güvenli şekilde evlerine dönmesini istediği 3,5 milyon Suriyeli mülteci, Esed'in elindeki topraklara mı geri dönecek?

***

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün bu konuya ilişkin çok net konuştu: "Bizim hedefimiz teröristleri temizlemek. Eğer rejim YPG'yi temizlemek için Afrin'e girerse problem yok. Ancak YPG'yi korumak için giriyorsa Türk askerini hiç kimse durduramaz!"

SON DAKİKA