MERYEM GAYBERİ

MERYEM GAYBERİ

29 Mayıs 2018, Salı

‘Ana’ belirleyici kadınlar olacak

Önceki akşam Kadın ve Demokrasi Derneği'nin (KADEM) 6. Geleneksel iftar programı için Haliç Kongre Merkezi'ndeydik.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Programa katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, KADEM Başkanı Sare Aydın Yılmaz, KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar konuşmalarında KADEM'in kısa dönemde kadının toplumsal hayattaki rolüne ilişkin yaptığı başarılı çalışmalardan örnekler verdi.

Son 16 yılda kız çocuklarının orta öğretimde okullaşma oranı 2, yükseköğrenimde okullaşma oranının 3,2 kat arttı. Son 12 yılda kadınlarımızın işgücüne katılma oranı da yüzde 23'lerden yüzde 34'lere çıktı. Hükümet, kadınlarda okullaşma oranını yüzde 100'e, kadınların işgücüne katılma oranını da yüzde 40'ların üzerine çıkarmak için çalışıyor.

***

İftarda, AK Parti İstanbul 2. Bölge milletvekili adayı İffet Polat ile sohbet etme fırsatı bulduk. Seçim sürecini konuştuk. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kapı kapı dolaşacağız" sözlerinin teşkilatlardaki yankısını sordum. Polat, "Sahura kadar çalışıyoruz. Seçime kadar dinlenmek yok bizim için. 1994 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı yapmak için hanımlar olarak nasıl çalıştıysak yine kapı kapı, sokak sokak çalışıyoruz" dedi.

Kadınlar, AK Parti seçmen kitlesinin omurgasını oluşturuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti sokaktaki her iki kişiden birinin oyunu alıyor. AK Parti her evden oy alıyor ama en çok kadınların-annelerin oylarını alıyor. Çünkü kadınlar yıllarca soba yakmanın, kül boşaltmanın derdini çekti, çünkü anneler SSK kuyruklarında yavruları için muayene-ilaç kuyruklarında bekledi. Dolayısıyla evlerdeki mikro dünyanın iletişim sorumlusu anneler, çocuklarına hiç bilmedikleri 'Eski Türkiye'nin nasıl bir yer olduğunu daha iyi anlatıyor.

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, KADEM'in kadınların güçlendirilmesi için nitelikli projeler ürettiğini, "Geleceğe İşbaşı Projesi" ile kızlara yeni ufuklar açtığını söyledi.

Emine Erdoğan, dünyanın kadınların muktedir yüreğine ihtiyacı olduğunu, siyasi ve ekonomik mücadelelerin yeryüzünü bir ateş topuna çevirdiğini anlatarak kadın ve erkeğin birbirini tamamladığı bir dünya inşa etmek zorunda olduğumuzu ifade etti. Türkiye'nin yer kürede vicdanın sesi olmayı sürdüreceğini vurgulayan Emine Hanım, "Türkiye dünya mazlumları için umut. Türkiye dışında mazlumların sesine kulak veren yok" dedi.

Evet, Türkiye'nin kadınlara-annelere, dünya mazlumlarının da Türkiye'ye ihtiyacı var.

15 Temmuz'da darbeye direnirken kadınlar nasıl ki en ön saflarda mücadele ettiyse, Türkiye'nin tarihsel kırılma noktası olacak 24 Haziran seçimlerinde de kadınlar yine "ana"belirleyici olacaktır.

Durmak yok, yola devam

SON DAKİKA