Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Savarona fetişizmi

Atatürk Galatasaray Lisesi'ni ziyarete geldiğinde okul müdürü Behçet Bey'in odasında kahve içmiş (orta mı şekerli mi acaba?), fincanı hiç yıkamadan, kuru telvesiyle Galatasaray Müzesi'ne kaldırmışlar...
Atatürk'ün artığı bile kutsaldır bu ülkede!
Kutsalların başında da, "Atatürk'ün gemisi" Savarona gelir.
Fakat onu becerip de bir müze yapamadılar.
Bir süre deniz kuvvetlerinde "okul gemisi" olarak kullanıldı, bir ara yandı. Sonra Galatasaray'dan sınıf arkadaşım armatör Kahraman Sadıkoğlu kiraladı, o da yabancı zenginleri gezdirdi.
Bu, ne hikmetse, hiçbir Kemalist'in kanına dokunmadı... "Atatürk'ün yatıyla emperyalistler geziyor" diye kimse tantana yapmadı.
Fakat astarı yüzünden pahalıya geldiğinden Sadıkoğlu da şimdi onu satmaya kalkınca kıyamet koptu. (Satmaya mı, devretmeye mi, orası da karanlık.)
Çünkü alıcı bir Arap...
Avrupa sosyetesinin Savarona'nın kamaralarında kokain çekip çiftleşmesi mubahtı, "elin Arabı çorabı" onu almaya kalkınca Atatürk ilkeleri çiğneniyor...
"Bugün Savarona satılırsa yarın Dolmabahçe Sarayı, öbür gün Anıtkabir satılır" gibi dangalakça eleştiriler de yapılmakta...
Nedir bu Savarona?
"Makam arabası" gibilerden bir "makam gemisi"... Atatürk'ün, hem de Hitler'in hediyesi olan makam otomobili hurdaya çıkarılıp yıllarca Kadıköy-Bostancı dolmuş seferi yapmıştı, ona kimse ses etmemişti.
Atatürk, Savarona'dan önce cumhurbaşkanlığı yatı olarak Ertuğrul gemisini kullanmıştı, bu tekne nerededir? Sökülmüştür. Niçin ona da aynı özen ve saygı gösterilmemiştir?
Savarona'yı Amerikalı zengin bir kadın yaptırmış (Emily Cadwallader), aşırı yüksek vergisinden dolayı Amerika'ya sokamayınca da, yattan soğumuş, satmış.
Hitler'in talip olduğu, ama "Atatürk istiyor" dediklerinde vazgeçtiği de söylenir.
Hastalığı ilerleyen Atatürk'ün son günlerinde bir "oyalanma aracı" olarak düşünülmüş. Daha önce deniz kenarında bir köşk aramışlar, hatta Suadiye'deki ünlü Geylani Köşkü'ne gidip bakmışlar ama sonra yalıdan vazgeçip gemide karar kılmışlar...
Atatürk Savarona'da toplam altı hafta geçirmiş, bir buçuk ay... Gemi 1 Haziran 1938 günü İstanbul'a gelmiş, Atatürk aynı yılın 10 Kasım'ında vefat etti, geminin toplam saltanatı da beş ay...
Yani öyle ulu önderin "dümenine geçip de Yunan donanmasını topa tuttuğu" bir gemi falan değil bu...
Becerip adını da değiştirmemişler, şöyle "Piri Reis" ya da "Barbaros" falan yapmamışlar, adı Savarona kalmış. 1931 Hamburg yapımı, dizaynı artık tapon görünmekle birlikte zarif bir gemidir.
Altı üstü bu işte...
Savarona devletimizde kalmalı ve bir "yüzer müze" yapılmalıdır. Yalnız Atatürk değil, genel bir "Türk Denizcilik Müzesi" yapılabilir, bir iskeleye sürekli demirlenir, Beşiktaş'taki vergi dairesinden bozma, içi muhteşem, dışı kelek deniz müzesi buraya nakledilebilir.
Ama, "Atatürk'ün kutsal ayağıyla bastığı Savarona'nın güverte tahtalarına yüz sürmek ibadettir" gibilerden eşekleşmeden...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA