Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

İstiklal Marşı kaldırılsın!

Durunuz, hemen küfür etmeyiniz, yürürlükten kaldırılsın demedik, "lig maçlarından kaldırılsın" dedik. Lig ve kupa maçlarından.
Milli marş, milli maçta çalınır ve söylenir. "Prozodisi" bozuk olduğundan ve de aziz halkımda da "kulak" ve ses bulunmadığından kötü söylenir ama söylenir.
Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası maçlarında da bu turnuvaların kendine özgü müzikleri çalınır.
Lig maçında milli marş, abestir.
Böyle bir uygulamanın yapıldığı başka bir tek ülke biliyorsanız bana bildiriniz.
Bu uygulama, Diyarbakırspor'un birinci ligde oynadığı sıralarda "Kürtler'e zorla İstiklal Marşı dinletmek" amacıyla getirilmişti...
Fakat geri tepebiliyor, geçenlerde ıslıklandı ve yuhalandı. Maç anlatan çocuğun deyimiyle "futbolda arzu edilmeyen görüntüler" ortaya çıktı.
Böyle durumlara düşmemek için, insanlara zorla marş dinletme sevdasından vazgeçeceksiniz.
Fakat zor iş tabii... Bir kere cami yapınca bir daha onun asla yıkılamaması gibi, bir kere koyunca kaldırması çok zor. Başından düşünmeyip böyle abuk işlere kalkışınca, geri dönmek güç oluyor.
İstiklal marşımızın milli olmayan maçlardan kaldırılması fikrini, naçizane bendeniz ortaya atmıştım.
Kimse tınmadı.
Sonra Yavuz Donat ağabeyim de destekledi, gene kimse aldırmadı.
Şimdi de Gençlerbirliği başkanı İlhan Cavcav söylüyor, necip Türk basını korkusundan ancak bit kadar yer verebiliyor... "Yasaklansın" demiyoruz, "uygulamaya son verilsin" diyoruz, yani stad hoparlöründen resmi olarak çalınmasından vazgeçilsin.
Arzu eden seyirci kendi kendine söylesin, ona karışamayız.
Lig maçında milli marşın ne kadar abes olduğunu anlamak için, bir de marş sırasında yabancı futbolcuların yüzlerine bakacaksınız:
Hepsi boş boş bakıyor, "bitse de bir an önce maça başlasak" düşüncesi yüzlerinden okunuyor.
Haybeye hamaset yarar değil zarar getirir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA