Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Vatandaş kafanı kullan

Bir partiye oy verirken, başkanının kaşına gözüne mi oy verirsiniz, o partinin programına mı?
Bu durumda "bağımsız adaya oy verecekseniz nesine vereceksiniz, o adam ya da kadın meclise girecek de orada ne yapabilecek" sorusu da ortaya çıkar...
Örneğin bir zamanlar oyunu Ufuk Uras'a verenler, bu adamın mecliste yıllar boyunca ne yaptığını hiç sorgulamışlar mıdır? Hayır.
"Ne yapabilirdi ki tek başına?"
diyecekseniz niçin oy verdiniz? Bunun böyle olacağını bilmiyor muydunuz, göremiyor muydunuz?
Bir partiye oy verirken, bundan o partinin yarar sağlamasını mı beklersiniz, başka bir partinin ya da partilerin zarara uğramasını mı? Oyunuz pozitif midir, negatif midir?
Bazı kişiler, sırf "AKP zarara uğrasın" diye HDP'ye oy vermeye hazırlanıyorlar. Bunların içinde bir avuç tekne kazıntısı komünist ve sosyalist olduğu gibi, "küskün" CHP taraftarları da var. Hatta Türk milliyetçisi de var.
Kılıçdaroğlu bağırıyor çağrıyor, gene küsüyorlar. Bol keseden savuruyor, gene tatmin olmuyorlar.
Asıl dertleri HDP programının uygulanması değil tabii, CHP'ye bir "uyarı" çekmek falan da değil, AKP'nin koltuk sayısını mümkün olduğunca azaltabilmek...
HDP federalizm istiyor ama federal başkan istemiyor! Federal sistem var, başkanlık sistemi yok! Bu ne biçim siyasettir?
HDP demokratik özerklik istiyor ama bunu sadece Kürt bölgesi için istemiyor. Bütün valiler seçimle işbaşına gelecek, Ankara'dan gönderilmeyecek... Diyarbakır valisi de, Edirne valisi de, Ardahan valisi de... Daha doğrusu, Türkiye'nin tamamı bölgelere ayırılacak, bu bölgelerin ora halkı tarafından seçilmiş genel valileri olacak!
Yani, "prefect" değil de "governor"... Ama bir "president" ara ki bulasın...
Yalnız o değil, bölgelerin kendi ayrı parlamentoları, ayrı hükümetleri de olacak!
Ankara yönetimi o bölgelerin eğitim, sağlık, asayiş gibi işlerine karışamayacak...
Amerika'da olduğu gibi örneğin lacivert üniformalı Karadeniz polisi, yeşil üniformalı Marmara polisi, kahverengi üniformalı Orta Anadolu polisi çıkacak ortaya!
İstanbul polisi tabanca, eski bir PKK militanı olan Diyarbakır polisi Kalaşnikov taşıyacak...
Ve örneğin boşanmak Konya'da çok kolay, Antalya'da çok zor olacak...
Gazeteniz Samsun'da yetmiş beş kuruşa, İzmir'de bir buçuk liraya satılacak, çünkü Ege parlamantosu üstüne ayrı vergi koyacak... Oysa örneğin Karadeniz meclisi bu parayı istemeyecek...
Bütün bunlar olacak ama Ankara'da bir "federal başkan" da bulunmayacak! Bütün bunlar olacak ama sembolik cumhurbaşkanı da etliye sütlüye karışmayacak. (Ve de bunları isteyen parti, bunlara şiddetle karşı çıkan partilerle sırf AKP'ye zarar olsun diye koalisyon kuracak ha, üç beş Babıali hokkabazının aklıyla?)
HDP bunları istiyor, siz de HDP'ye oy vererek bunları onaylamış olacaksınız.
Ama siz bunları istemiyorsunuz ki...
Öyleyse niçin HDP'ye oy veriyorsunuz, kafanız mı çalışmıyor?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA