Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Tehlikeli Figaro

Bir kanun varmış üç sene önce çıkan, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu... Bu kanun işyerlerini "tehlikesiz", "az tehlikeli" ve "çok tehlikeli" olarak üçe ayırıyor.
Holding, hastane, manav, genelev falan tehlikesiz.
Emlakçı, bakkal, kırtasiyeci falan, "az tehlikeli"...
Cem Yılmaz, "yahu insanın bir havuzla ne gibi bir problemi olabilir, havuz dediğin, ya içine girip yüzülür, ya da kenarında durup işenir" demişti... Tıpkı bunun gibi, bir insan bir emlakçıda "kazık yemekten", bin liralık evi harala gürele üç bin liraya tutmaktan başka ne tehlike yaşayabilir?
Kırtasiyecide ne yapacaklar, "amma da pahalı" dersen pergel mi batıracaklar?
Yok, tehlike müşteri açısından değil, patron ve tezgahtar açısından...
Yani kazıklamaya kalkarsan müşteriden sopa yiyebilirsin!
Bir de "çok tehlikeli" sınıfına giren işyerleri var...
Herhalde silah fabrikası, baruthane, nükleer reaktör, gökdelen inşaatı falan diyeceksiniz.
Hayır efendim: Kadın kuaförü, erkek berberi, güzellik salonu, kuru temizleyici, hamam, kaplıca, sauna!
Hamamın tehlikesini Murat Bardakçı dostumuzun ve bendenizin eski eserlerini okumuş olanlar bilirler. Bu konuda özellikle Hamamlar Kethüdası İbrahim Efendi'nin "Dellakname-i Dilküşa" (Gönüller Açan Tellaklar Kitabı) adlı klasik Osmanlı başyapıtını ve haddim olmayarak bendenizin, eğer sahafta bulabilirseniz, "Şengül Hamamı" isimli çalışmasını tavsiye ederim.
Berberin tehlikesini hiç anlayamadım.
Eskiden berberler diş de çekerlerdi, hadi oradan bir "enfeksiyon" tehlikesini anladık da... Ama bu kalmadı artık.
Suratını keserlerse kantaşı sürüyorlar, azıcık sızlayıp geçiyor.
Bence berberin en büyük tehlikesi, bitmez tükenmez "kim şampiyon olacak" geyiğinden baygınlık geçirme riskidir! Yaz aylarında bu geyik yerini "koalisyon olur mu" geyiğine bıraktı ki o daha da beter.
Bitmedi, çok tehlikeli sınıfına girenler, kanuna göre işyerinde "iş güvenliği uzmanı" ve sıkı durun, kadrolu "doktor" bulundurmak zorundalarmış!
Önce Çalışma Bakanlığı'nın düzenleyeceği eğitim kursuna gideceksin, apartman kapıcısının kalorifer kursuna gitmesi gibi...
Hamamcıysan ve bu eğitimi alırsan doktor tutmak zorunda değilsin, fakat berberler ne yazık ki kurs sertifikasıyla da kurtulamıyorlar, onlara güvenlik uzmanı her durumda zorunlu.
Tutmazsa, ayda 6 bin 167 TL cezası var!
Ceza "makabline şamil" (geriye dönük) olarak da kesilebiliyor. Yasanın öngördüğü tarihten, yani on sekiz ay öncesinden bu yana uzman tutmadıysa, ceza katlana katlana 111 bin lirayı buluyor! Doktor tutmadıysa da, ikisini topla, 222 bin lira... Bu durumda ya berber iflas eder, ya da saç sakal tıraşı beş yüz liraya fırlar.
Diyecektim, düzeltiyorum: Bir de baktım, bu zorunluluk "elliden fazla işçi çalıştıranlar" için geçerliymiş.
Altmış kişilik devasa berber salonu bulursanız uygulamamazlık etmeyiniz.
Alın işte, hükümeti de eleştirdik, çok istiyordunuz ya...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA