Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Umudumuz “amazon.tr”

Türkiye'de kitabın gümrüğü yoktur.
Ama Türkiye'de kitabın gümrüğü vardır.
Bunu da, hepsi birbirinden bilgili, zeki, akıllı, işbilir, yetenekli, becerikli, pırıl pırıl, çok değerli gümrükçülerimize borçluyuz.
Eskiden yurt dışından "paket ısmarlamak" serbestti, gelen geçiyordu... Fakat bazı deyyuslar bunu "gizli ithalat" yapmakta kullandılar.
Bakanlık, çareyi, paketlerin içeriğini önce 75 avroyla, sonra daha da indirip 30 avroyla sınırlamakta buldu. Fakat kurunun yanında yaş, yani yabancı dilde kitap okuru da yandı.
Çünkü bu memlekete yabancı dilde "doğru dürüst" kitap gelmiyor. Gidin bakın DR olsun Remzi olsun raflara, Türkçe molozların yanında yılların tozuyla İngilizce moloz dolu (Fransızca'yı, Almanca'yı falan hiç saymıyorum, ara ki bulasın.) Biz "yabancı dilde okurlar", nesli tükenmiş kelaynak kuşu gibi kaldık Türkiye'de.
Tek çare Amazon... Fakat ona da gümrükçü taş koyuyor.
Limit 30 avro olunca zaten bize "öyle kalın, ciltli kitap falan okuma, ince ve ucuz şeyler oku" deniyor.
Biz de öyle yapıyoruz. Diğerlerini edinmeyi yurt dışı gezilerimize saklıyoruz, hamallığını memnuniyetle üstlenerek, kimi zaman uçakta kilo sınırımızı da zorlayarak...
Ama gene de ısmarladığımız kitaba ulaşamıyoruz.
Çünkü kitabın posta parası (hele acele isterseniz) kimi zaman kitabın kendi fiyatından bile fazlaya geliyor... Bunu sineye çekiyoruz.
10 dolarlık kitaba 20 dolar, 30 dolar posta parası ödediğimiz bile oluyor. Bu iş semeriyle seksene geliyor yani.
Fakat gümrükçü gene bırakmıyor.
Amazon, kitap paketine şeffaf bir zarf yapıştırır, konşimentoyu onun içine koyar.
Gümrükçü rahatça inceleyebilsin, gerekirse çıkarıp baksın gene yerine koysun diye.
Fakat bizim bazı arslan gümrükçülerimiz, İngilizce'nin İ'sinden bile haberleri olmadığı için konşimentoyu okumazlar.
Ve de, paketin "toplam tutarına", yani posta parası dahil ederine bakarlar.
Diyelim kitap 20 avro, posta da 20 avro tutuyor, toplayınca 40 avro oluyor, yani 30 avroyu geçiyor, hooop depoya!
Taşıyıcı şirketler, örneğin DHL, örneğin UPS, buna itiraz etmiyorlar, "gümrüksüz malı nasıl gümrüğe sokarsınız" demiyorlar, "konşimentoyu doğru okuyun" da diyemiyorlar, rezaleti bize bildirmekle yetiniyorlar, "paketiniz gümrükte takılmıştır, haberiniz olsun"... Çekmek için uğraşması, "ardiye ücreti" falan da cabası.

***
İmdi... Amazon yakında Türkiye'de de şube açacak, çok şükür... Amazon 427 milyar dolarlık bir dev, yılda 135 milyar dolar ciro yapıyor, bütün dünyada tam 341 bin kişi istihdam ediyor, şaka değil! En eski ve en sadık müşterilerinden biriyim, şirketin kurucusu Jeff Bezos'tan mektup ve takdirname almışlığım bile vardır.
ABD merkezinden, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Hollanda, Kanada, Meksika, Brezilya, Avustralya, Hindistan, Japonya ve Çin şubelerinden sonra, "amazon.com.tr" ya da "amazon. tr" de açılmak üzere.
Üstelik ülke içi siparişlerden posta parası da almaz... Yetiş Amazon, kurtar bizi gümrüksüz mala gümrük vergisi kesen Deli Dumrul'lardan!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA