Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Pazar notları: Herkesin çok işi var!

Gülümsemek... Sevmenin işaret fişeği, sevilmeye açılan kapı! İyi ahlak, şefkat!.. Sıcacık bir gülümseme binlerce yıl boyunca bu anlamları taşıdı. Sonra bir çağ geldi. Televizyonların çağı. Ve dişlerin estetiği gülümsemenin etiğini ezdi geçti!


***
O tuhaf romanı 2666'da Roberto Bolano ne diyordu, hatırlayalım: "Amerikan televizyonları gülümsemeler ve gittikçe daha mükemmel görünen dişlerle dolu. Onlara güvenmemiz isteniyor mu? Hayır. İyi insanlar olduklarını düşünmemiz gerekiyor mu? Hayır. Tek istedikleri mükemmel dişlerini bize göstermek! Bunun karşılığında bizden hayran olmamızı bekliyorlar."
***
Yeni bir mutsuzluk türü var artık; Durmadan mutluluğu aramak zorunda kalmanın mutsuzluğu...
***
Gerçekte üniter devlet yoktur. Devletin vatanı ve milleti daima bölünmüş bir bütündür! Bir yanda "makbul vatandaşlar", öte yanda "makbul olmayan vatandaşlar" vardır ve devlet varlığını bu ayrımdan kalkarak pekiştirir.
***
Simetri manyaklığı çok üzücü bir şey! Çünkü diken üstündedir çizgiye bel bağlayan. Çünkü insan zihninin icadıdır düz çizgi. Evren çizgiyi sevmez, çizgi çekmez.
***
Bazı saksı çiçeklerine baktığımda ürperiyorum ama bunu kimselere söyleyemiyorum. Sanki sitem ediyor bu çiçekler! Yürüyüp gitmek istiyorlarmış da, köklerinden onları zincirlemişiz gibi... Saksı çiçekleri tasnifimizi ve bilgimizi yeniden mi gözden geçirsek, bilmem ki!
***
Sardunya kokulu bir çiçek! Baharat diyarlarını, kıraç arazileri, rüzgârlı bayırları çağrıştıran bir kokusu var. Ama sanırım bunu sadece onları sevip sulayanlar biliyor.
***
Ekranda izlediğim kimi tarihçiler bana Elias Canetti'nin şu sözünü hatırlatıyorlar: "Asla iktidar sahibi olamayacağını anlayınca tarihçi olanlar..."
***
"Evrenden torpil isteyenlere" soruyorum: Hani torpil masum ve temiz bir şey değildi? Evrenden isteyince değişiyor mu?
***
Sevişmeyen âşıklara bakıp "sekssiz âşk vardır" diyorlar. Oysa cinselliğin en ateşli halidir bu. Kendi kendini yakıp, kül etmiştir.
***
"İdealist insan pek kalmadı artık" diyor; "Çünkü herkesin yapacak çok işi var!" Bu sözleri karşısında gülmek istiyorum ama boğazıma bir yumruk oturuyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA