Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Pazarlamacı parçası!

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nin (CERN) hızlandırıcı tünelinde 10 Eylül 2008'de başlatılan deneyler bile gösterdi ki...
Dünya pazarlama dünyası!
Malın varsa, sen de varsın!
Malını satabiliyorsan, rahatsın!
Yüz yıldır hayali kurulan bir bilimsel deneyde bile iş "halkla ilişkiler" ve "medya stratejileri" olmadan yürümüyor ve bilgi eninde sonunda pazarlanan bir "mal" olup çıkıyor!
Bu yaşadığımız öyle bir dünya!
Kaç gündür ortalık yıkılıyor; nihayet ve çok büyük bir olasılıkla "Tanrı parçacığı" bulunmuş!
Aralara da meraklısı için şöyle bir not düşülüyor: "Fizikçi Higgs bu deyimin kullanılmasına bozuluyordu; ateistti ama inananların rahatsız olmasını istemiyordu!"
Bir düşünün! Parçacığa medyada da sadece "Higgs Bozonu" dense, alıcısı ne az olur! Bir, bilemedin iki paragraflık haberlerle geçiştirilir! İki gün sonra kimse yüzüne bakmaz. Gerçek bu!

***

Medyatik ilgiden yoksunluk CERN deney laboratuvarına milyar dolarlar yatıran Avrupa fonlarının da korkulu rüyası! Her şey parayla yürüyor; o yüzden de yapılan işin sunumunun çekiciliği, ciddiliğinden çok daha büyük önem taşıyor.
Hele Amerikalılar 90'ların başında "Higgs bozonunu araştırmak çıkmaz sokak" demişken Avrupalıların buna tonla para yatırması ne demek, düşünebiliyor musunuz?
O yüzden isteniyor ki, kamuoyunun dikkati sürekli bu deneylerin üzerinde olsun; "tüketici" (yani bizler) uyanık tutulsun!
Eh, öyle bir durumda "Tanrı parçacığı" terimi bulunmaz nimet gibi görünüyor!
***

Bakıyorum...
Fizikçiler, bilim felsefecileri, hatta köşe yazarları bu yeni buluş üzerine tv'lerde, gazetelerde yorum yapmaya başladılar.
Haklılar! Enerjiden kütleye ("madde"ye) geçiş noktasını aydınlatacak aşama bu! Değerli bir deney ve sonuç!
Fakat "Tanrı parçacığı" kavramının kendisi bir pazarlama numarası! Konuyu tartışanlar bunu asla göz ardı etmemeli!
Olay şu...
Fizikçi Leon Lederman kitabına "Tanrının Belası Parçaçık" (The Goddamn Particle) adını koyup yayınevine öyle teslim ediyor. Malum, Lederman hayli dalgacı bir bilim insanı. Tarih 90'ların başı...
Yayıncısı bu esprili fakat çekicilikten uzak başlığa itiraz ediyor! Sonuçta kitabın adı "Tanrı Parçacığı" (The God Particle) oluyor! Gelin de, "ah, şu tüccar dünya!" diye hayıflanmayın!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA