Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

“Cihanda adem olan...”

PAZAR SÖZLÜĞÜ:

ALDATMAK. Yalan söylemek sanıyorsunuz, yanılıyorsunuz. O iş değişti! Aldatmak, artık sadece "gerçeğin tamamını söylememek" anlamına geliyor. Yalan eninde sonunda ortaya çıkıyor, gerçek (nasıl oluyorsa, oluyor) saklı kalıyor.
ALIŞKANLIK. Oburdur. Çevresinde ne varsa yutar, öğütür. Güzelliği bile...
BAHAR. Kokudur. Toprak, ot, çiçek kokusu. Ve hepsini bütünleyip güzelleştiren yolların kokusudur; hafif egzoz, yanık balata ve benzin kokusu.
BAHANE. Kimisi şıktır. Kimisi gıcık. Fakat hepsinin en pisi, pisliği "herkes böyle yapıyor"dur. Bu bahanenin görüldüğü yerde başı ezilmeli, desem sert mi olur?
GAMSIZLIK. Öğlen kuşağı TV'ler, hafta sonu ekleri, dergiler... Onlarca yıldır bize sürekli şunu empoze ediyorlar: Gam varsa, hayatın, sağlığın, mutluluğun yok! Ortalıkta bilimsel kılıflar altında "gamsızlık teknikleri" öğreterek ekmek yiyenlerden geçilmiyor. "Cihanda adem olan bi-gam olmaz/Anınçün bi-gam olan adem olmaz" diyen şair şimdi bize ne kadar uzak! Asıl kritik olan şu: Gamsızlık yaygınlaşır, okumuş yazmış sınıfları tamamen teslim alırsa, bu stratejiyi kuranların eli ne kadar rahatlayacak. Kim bilir neleri, ne kadar rahatça yapacaklar!
KAMP ATEŞİ. Aşk. Biraz ötesi buz gibidir. İleride ürkütücü tepeler yükselmekte, karanlık ormanlar uzanmaktadır.
OKSİJEN. Lawrence Durrell sevilen bir şehrin yaşadığı değişikliğin bizdeki etkisini şöyle anlatır: "Sanki soluduğumuz havadaki oksijen her gün, düzenli biçimde, fark ettirmeden azalıyordu." (İskenderiye Dörtlüsü)
RENKLİ KİŞİLİK. Belki başlangıçta eğlenceliydi. Artık feci bir şey. Rengini alsan geriye neyi kalır ki! Instagram'da gereksiz yere renklendirilmiş fotoğraflara benziyorlar. Mor ağaç, kızıl nehir, altın sarısı gökyüzü... İyi de, ne yaptın sen? Ağaç, nehir, gökyüzü var ya, nasılsa öyle güzeldiler.
TUTKU. Tutulur, kalır. Hızlıdır. Düşünmez, düşer. İlişkinin, öznenin, özelliğin kimyasıyla ilgilenmez. Simyacı olduğuna inanır. Bakırdan altın yapacağına inanır; inandığıyla kalır çoğu zaman.
ÜNLÜLÜK. Bir tür sarhoşluktur. Yoksa insan "beğenilme" ve "hayranlığı" nasıl olur da "sevilmek" sanabilir? Ve tabii ki, sarhoşluktan ayılmaya hep bir öfke eşlik eder. Bu yüzden birdenbire öfkeli birisine dönüşen ünlüler beni şaşırtmazlar.
YENİLİK. En çabuk eskiyen...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA