Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Org. Başbuğ'un açıklama yapmasının tam zamanıdır...

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'un geçen hafta Trabzon limanında demirli Oruç Reis savaş gemisinden yaptığı siyasal içerikli açıklamalara destek veren ya da bu açıklamayı yeren yeterli miktarda tepkiler seslendirildi.
Dilerim açıklamalarının böylesine yoğun biçimde tartışmalara neden olması Org. Başbuğ'u "Bir daha kamuoyu önünde ağzımı açmam" biçimindeki bir karar almaya yönlendirmez.
Çünkü gerek "Subay intiharları" konusu gerekse "Arınç'a suikast girişimi" iddiaları kamuoyunu "Aydınlatıcı açıklama yapılmalı" beklentisi içine sokmuştur.
Dün "Hürriyet"in internet sitesinde "Orduda iki yılda 8 sır ölüm" başlığı altında intiharların listesi verilmişti...
-Emekli Albay Birol Atakan (2 Mayıs 2007): İstanbul-Ankara yolunda şüpheli bir trafik kazasında yaşamını yitirdi. Atakan'ın Ergenekon'la ilgili önemli bilgilere sahip olduğu iddia edildi.
-Tabip Yarbay Nursal Gedik (11 Kasım 2007): Kuzey Deniz Saha Komutanlığı'nda kendi tabancasıyla intihar etti. İntiharının ardındaki sır perdesiyse halen aralanamadı. Gizli bilgelere ulaştığı gerekçesiyle öldürüldüğü iddia edildi.
-Emekli Jandarma Albay Abdülkerim Kırca (10 Ocak 2009): Ankara'da Etimesgut'taki evinde silahıyla intihar etti... JİTEM'in eski Diyarbakır Bölge Komutanı olan Kırca'nın adı Ergenekon soruşturmasında da geçti. PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan, Kırca'nın birçok faili meçhul cinayetin talimatını verdiğini iddia etmişti.
-Özel Harekât Dairesi Başkanı Behçet Oktay (27 Şubat 2009): Emniyet Özel Harekât Dairesi'nin 13 yıllık başkanı Oktay, 27 Şubat'ta tabancasıyla makamında intihar etti. Oktay'ın, Ergenekon soruşturmasında adının geçmesi ve hakkında medyada çıkan haberler nedeniyle zor günler geçirdiği ileri sürülmüştü.
-Kıdemli Yüzbaşı Olgun Ural (26 Mart 2009): Yalova'da beylik silahıyla başına "bitişik ateş" ederek intihar etti. Karamürselbey Eğitim Komutanlığı'nda görevliydi. Ural'ın adı Ergenekon davasında deliller bölümünde geçmişti.

Son intihar dün oldu
-Askeri Hâkim Yarbay Tanju Ünal
(26 Haziran 2009): Güney Deniz Saha Komutanlığı'nda görevli olan Ünal da makam odasında ölü bulundu. Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı İlhami Erdil'e rütbelerini söktüren Ünal, İzmir Güney Deniz Saha Komutanlığı'ndaki makamında hayatına son verdi.
-Emekli Albay Belgütay Varımlı (21 Kasım 2009): Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun eski başkanı emekli Albay Belgütay Varımlı İstanbul Göztepe'de 9. kattaki evinin balkonundan atlayarak yaşamına son verdi. Varımlı'nın Sarıkız ve Ayışığı darbe planlarını deşifre eden subay olduğu iddia edilmişti.
-Deniz Yarbay Ali Tatar (21 Aralık 2009): Yarbay Ali Tatar, amirallere suikast soruşturması kapsamında Poyrazköy'de ele geçirilen belgelere ilişkin 9 gün tutuklu kaldıktan sonra 16 Aralık'ta serbest bırakılmış ancak daha sonra hakkında tekrar yakalama kararı çıkmıştı. Bu karar üzerine Yarbay Tatar evinde tabancayla intihar etti. Yarbay Tatar'ın cenazesine suikast hazırlığı yaptığı öne sürülen komutan ve eşi de katıldı.
Son olarak dün de Çanakkale Ezine'de İlçe Jandarma Komutanlığı'nda Üsteğmen Önder Galip beylik tabancasıyla başına ateş ederek hayatına son verdi.

Arınç'a suikast girişimi

Bülent Arınç'a suikast girişimine ilişkin haberlerde ise şu ayrıntılar vardı: Ankara Emniyeti, Arınç'a yönelik suikast girişimini soruşturmaya 20 gün önce gelen bir ihbar üzerine başladı. Polis, Çukurambar'daki sokakta 24 saat süreyle güvenlik önlemleri aldı. Ankara Emniyeti İstihbarat ve Terör Şubesi'nde görevli sivil polisler, sokağa giren tüm araçları izledi. İhbarda ismi geçen bazı kişilerin, Ankara'da çeşitli şirketlerden 10 araç kiraladığı, bu araçlarla Arınç'ın evinin bulunduğu sokakta keşif yaptığı tespit edildi. Geçen cumartesi akşamı söz konusu araçların sokaktaki trafiğinin artması üzerine operasyon için düğmeye basıldı. Polis, durdurduğu aracın etrafını çevirdi.
Emniyet güçlerini gören Topçu İstihkam Binbaşı İbrahim G. elindeki bir kâğıdı yutmaya çalıştı. Polisler İbrahim G.'yi tutarak ağzındaki kâğıdı çıkardılar. Kâğıtta Arınç'ın evinin ayrıntılı bir krokisinin yer aldığı görüldü. Yaşanan kısa süreli arbedede gözaltına alınan iki kişi kimliklerini çıkararak subay olduklarını belirttiler.
Polis, Binbaşı İbrahim G. ile Topçu Albay Erkan Yılmaz B.'nin asker olduğunu belirledikten sonra Merkez Komutanlığı'nı arayarak olay yerine inzibat çağırdı ve iki subayı askeri yetkililere teslim etti.
Evet... Genelkurmay Başkanı'nın açıklama yapması gerektiğinin zamanı ve nedeni ortada.
Belki de bu açıklamayı Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül yapsa daha da doğru olur.
Çünkü Sayın Gönül'ün sadece "Bedelli askerlik yok" içerikli açıklamalar yapmakla görevli bakan olduğu yolunda bir izlenim de var kamuoyunda.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA