Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Kozmik bürolarda keşke Türk kozmonotları olsaydı...

Uzay pilotlarına Amerikalılar "Astronot" Ruslar da "Kozmonot" derler.
Acaba NATO'nun alt yapısını kuran Amerikan İttifakı ülkelerinin subayları askeri belgelerin gizlilik derecelerini belirlerken, en üst gizlilik derecesini neden "Astronomik" olarak değil de "Kozmik" diye saptadılar?
Bizim ilk kozmik çalışmalarımız ise müzisyenler tarafından başlatıldı.
Örneğin Yesari Asım Ersoy "Biz Heybeli'de her gece mehtaba çıkardık" ı Sultaniyegâh'tan bestelerken, bu alanda bir öncü olacağını belki düşünmemişti.
Daha sonra Amerikalılar güç bela iki kez mehtaba çıkarken ve Sovyetler Birliği kozmonotları mehtabın çevresinde dolaşmaktan öteye gidemezken bizim Heybeli'de her gece mehtaba çıkabilmemiz, herhalde onları hem şaşırtmış hem de kıskandırmıştı.
Şimdi de bakanları hedef alan suikast planlarının "Kozmik Büro" da saklanmış olabilecekleri ihtimaline ilişkin haberlerle, dünyanın tüm uzay uzmanları şaşkınlıktan herhalde kendilerini kaybedeceklerdir.
Evet... Geçen cumartesi akşamı başlayan ve Albay E.Y.B. ile Binbaşı İ.B.'nin Başbakan Yardımcısı Arınç'ın evinin etrafında şüpheli davranışları nedeniyle yakalanmaları ile kamuoyuna yansıyan suikast iddiasına ilişkin gelişmeler, şimdi Genelkurmay Özel Harp Dairesi'nin "Kozmik Büro" sundaki bulgulara dayalı biçimde devam etmekte.



Sekiz gözaltı

Genelkurmay'a doğrudan bağlı bir birimde ilk kez yapılan arama sonrasında Seferberlik Ankara Bölge Başkanı Albay Y.A.'nın da aralarında bulunduğu 8 askeri personel gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar içinde, Arınç'ın evinin yakınlarında yakalanan Albay E.Y.B. ile Binbaşı İ.G.'nin de olduğu, diğer 5 askerin ise, Albay E.Y.B.'nin üzerinden çıkan listede yer aldığı öğrenildi. Gözaltına alınan askeri personel daha sonra Ankara Merkez Komutanlığı'na götürüldü.
Önceki günkü aramada hâkim ve savcılar, ellerindeki mahkeme kararının yeterli olmadığı gerekçesiyle çok gizli belgelerin bulunduğu odaya sokulmamışlardı. Bunun üzerine "kırmızı mühür" le kapatılan oda için Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nden yeni karar çıkartıldı. "Kozmik Büro" olarak da anılan odada böylece ikinci operasyon önceki gece gerçekleştirildi.

Cevaplanmayan sualler

Hatırlanacağı gibi Arınç'ı hedef alan suikast girişimine ilişkin olarak iki subayın karıştığı olayla ilgili haberler üzerine Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu subayların bilgi sızdıran bir kişiyi izledikleri söylenilmişti.
Daha sonra ise İsmet İnönü'yü anma töreni ertesinde gazetecilerle konuşan Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ olayı vurgulayan "Bu bir suikast girişimi midir, ordu mu işin içinde" şeklindeki soruyu şöyle cevaplamıştı:
-Ama bakın bu konuda, medya bizi bu tartışmanın ortasına, neyse, bu konuda hiçbir yorum yapmam. Tekrar ifade edeyim, açıklamamız çok net. Bazılarına göre kapalı olabilir, olmayabilir. Bizim o açıklamada hiçbir yorumumuz yok. Bana deyin ki, "orada şurda bir yorumunuz var" hepsi gerçek şeylerden alınarak, daha doğrusu bize gelen resmi bilgilerdir. Bununla sadece kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştık. Belki bazı sualleri cevaplayamamış olabiliriz, ama netice olarak bugün itibariyle ona ilave edebileceğimiz herhangi bir şey yok. Onu ileride de zamanı geldiği zaman, belki tamamlayıcı bilgiler verme durumu olabilir.
Son söz olarak şunları söylemek mümkün:
Türkiye bir gecekondu devlet değildir.
Bütün kurumlar ve kişiler, anayasal demokrasiye ve hukuka saygılı olmak zorundadırlar.
Bunun geçmişte böyle olmaması, gelecekte de aynı durumların tekrar edilebileceği anlamına gelmez.
Kamusal yetkilerle ve kamu parasıyla alınmış silahlarla donatılmış kişiler bunları hukuka ve demokrasiye karşı kullanmayı hedeflediklerinde, bir anda yasadışı örgüt üyleri konumuna girerler.
Kozmik büroların sakladığı sırlar astronomik cezalara gerekçe olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA