Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Bono'nun verdiği iPod'a neler yüklenebilir?

Aynı olaya farklı bakış açılarına somut bir örnek vereyim.
Bono, Başbakan Erdoğan'a bir "iPod" hediye etmiş ya...
Bu iPod'a Başbakan'ın hangi tür müziği ve hangi şarkıları yükleyeceğini merak ediyordum.
Bunu atv'nin Başbakan'ı konuk ettiği programda ona sordum da.
Meğer bu aygıtı kızı Sümeyye'ye vermiş.
Ben bu iPod'la dinlenecek müziği merak ederken Akşam yazarı Nagehan Alçı, iPod'dan giderek, ilgi çekici bir U2 ve Bono yorumu seslendirmişti dün.
Şöyle yazmıştı:
"- Efendim U2'ya parayı bastırmışlar. O yüzden gelmiş. İnsan hakları konusunda Türkiye'de hiçbir ilerleme yokmuş. Zaten U2 neoliberal ideolojiyi benimseyen bir grupmuş vs vs... Konserin ardından malum sebep dolayısıyla grubu karalama kampanyası aldı başını gidiyor!
- Bono'nun hediye ettiği kırmızı iPod'u üreten sistemi eleştiriyorlar örneğin. Eleştirsinler! O sistem totaliter sosyalist Çin devletinin ucuz işçisini sömürüyor. Orada devlet, liberalizmin temel ilkesi olan rekabeti bizzat kendi engelliyor.

Piyasasız kapitalizm

- Küresel şirketler Çin tipi totaliter sosyalist rejimlerle işbirliği halinde 'piyasasız devlet kapitalizmi'ne bayılıyor ve o coğrafyanın işçileri çok feci biçimde sömürülüyor. Bu çok doğru! Ama... O sömürüyü eleştirirken Türkiye için önerdikleri sistemin benzer bir ulusalcı-sosyalist ve sömürüye açık düzen yaratacağına bakmadan yapıyorlar bunu! İşte çelişki burada!"
Ben yine de Apple'ın iPod'u, iPhone'u ve iPad'i Çin'de ürettirmesine ilişkin karmaşık sorunlar yumağına girmek yerine, bu pazar günü, "Bu iPod benim olsaydı neleri yüklerdim" sorunsalına takılmayı tercih ediyorum.
Mesela Muazzez Ersoy'un yeni çıkan "Mozaik" albümündeki İlhan Şeşen'in "Rüzgâr"ının Ersoy tarafından yorumlanmasını mutlaka yüklerdim iPod'uma.

Semahlar ve halaylar

Onun hemen arkasına da Kenan Doğulu'nun "Aşkım Aşkım"ını Muazzez Ersoy'dan dinlemek için, bunu da eklerdim listeye.
Bunların yanına da İbrahim Tatlıses'in vokalisti olarak "Alaçayır" soyadı ile tanıdığımız "Serpil"in yeni çıkan "Tecelli" albümünden semahları, halayları yüklerdim.
Mesela Serpil'in ustaca yorumladığı "Turnam Avaz ile Döner"i mutlaka koyardım iPod'uma.
Benim tıklım tıklım dolu olan ve yeni parçalara yer açmak için mevcut parçaları sıkıştırmak zorunda kaldığım 160 gigabaytlık iPod'umdaki listelerime bakıyorum.
Mesela son dönemde Işın Karaca'nın "Arabesque"ini yüklemişim ve bu albümdeki şarkılardan en fazla Orhan Gencebay'ın "Hor Görme Garibi"ni dinlemişim.

Doğu ve Batı

iPad'ime yüklediğim bazı müzik yapıtlarının görüntülü icralarını da buldum.
Bunların arasında Rostropoviç'in Bach'ın altı çello suiti, en fazla izleyerek dinlediklerimin başında geliyor.
Onun hemen arkasında da, Bekir Ünlüataer'le Yonca Lodi'nin görüntülü "Dediler Zamanla Hep" düeti var...
Burası Anadolu... Doğu ile Batı arasında bir köprü bu coğrafya.
Her köprünün en az iki ayağı yok mudur?
Bunun kültüre yansımasına da mozaik diyoruz neticede.
Benim iPod'umda da Dede Efendi ile Mozart, Orhan Gencebay ile Cole Porter, Sezen Aksu ile Harris Aleksiyu omuz omza yaşıyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA