Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

İftar birliktelikleri "Fırsat sofraları"dır

Olaya sadece pozitivist bilim açısından baktığınızda, insanın iki gözü vardır.
Güney Asya'yı bilenler ise, Hindu ve Budist inancını simgeleyen heykellerin alınlarındaki "3'üncü göz"ü de hatırlarlar.
Bu ruhun gözüdür.
Jung'a göre bu 3'üncü göz, insanın ruhsal enerjisini (Kundalini) evrene aktarır.
İnsanın maddi dünyanın dışına ruhsal ve duygusal bakışını simgeler bu üçüncü göz.
Aslında bütün inanç sahiplerinin ve hatta kendilerini inançsız olarak görenlerin de üçüncü gözleri vardır.
Çözüm bulamadığınız kriz anlarında bu üçüncü gözünüzle size yardım edecek bir gücü görüp, yardım istemeye çalışmaz mısınız?

Bu göz hep açıktır
Eğer inançlıysanız, bu 3'üncü gözünüz zaten hep açıktır.
"İki kapılı bir han"da geçici bir süre konakladığınızı hep bilirsiniz.
"Gemiler geçmeyen bir umman"da yolculuk yapmak için o günün geleceğini ve bir gün mutlaka "Artık demir almak günü gelmişse zamandan" diyeceğinizi de bilirsiniz.
Biz Müslümanlar için Ramazan bu üçüncü gözün hep açık olması gerektiğini düşündüren kutsal bir zaman dilimidir.
İsterseniz ibadetini eksiksiz yapan mütedeyyin bir insan olun, isterseniz "Kundurası vurmadığı zamanlarda Allah'ın adını anmayan Süleyman Efendi"ye benzetin kendinizi...
Bir iftar sofrasında size sunulan nimetleri paylaşırken, inanç ve ibadet dereceleriniz farklı olsa da, bu ezeli ve ebedi birlikteliği hissedersiniz.

Fırsat sofraları
İftar birliktelikleri bu açıdan dayanışmayı, kader ortaklığını, barışı, dostluğu, asgari müştereklerde uzlaşmayı, düşmanlığı değil dostluğu, dünyevi nimetler için kavga etmeyi değil onları paylaşmayı bir kez daha hatırlatan fırsat sofralarıdır.
Bu Ramazan'daki iki iftar, yukarıda sözünü ettiğimiz olguları vurgulamaları açısından herhalde ileride de hatırlanacaktır.
Bunlardan birincisi Zeynel Abidin Erdem ve İbrahim Polat tarafından tertiplenen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katılacağı Alevi Bektaşi Federasyonları ve Dernekleri'nin 26 Temmuz günündeki iftar davetidir.
Bilinçsiz ve kötü niyetli bazı çevrelerin körüklemeye çalıştığı Sünni-Alevi gerginliğine bir cevap olmasını ümit ediyorum bu iftarın...

Çalık'ın iftarı
İkinci iftarın davet sahibi de gazetemizin sahibi Ahmet Çalık...
Bu iftar Van Erciş'te bulunan Kızılay konteynır kentindeki Kızılay çadırlarında 20-30 Temmuz arasında gerçekleşecek. Çadırda her gün 900 kişi olmak üzere 10 gün boyunca toplam 9.000 kişi iftar açacak.
"Çalık Holding"in bu yıldan itibaren 5 yıldızlı otellerdeki iftar davetleri yerine her Ramazan'da ihtiyacı olan bölgelerde iftar çadırı kuracağı açıklandı.
Yazının başında da söylediğim gibi Ramazan ve iftar birliktelikleri dayanışmayı, kader ortaklığını, barışı, dostluğu, asgari müştereklerde uzlaşmayı, düşmanlığı değil dostluğu, dünyevi nimetler için kavga etmeyi değil onları paylaşmayı bir kez daha hatırlatan fırsat sofralarıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA