Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Rahmi Koç bile "Babam fırsat kaçırdı" diyorsa...

Vehbi Koç'un oğlunun "Babam medya sektörüne girmediği için büyüme fırsatını yitirdik, Murdoch gibi bir imparatorluk kuramadık" içerikli bir yakınmada bulunacağını rüyamda görsem inanmazdım.
Rahmi Koç "Murdoch" derken acaba bilinç altında "Aydın Doğan" mı demek istiyordu?
Rahmi Koç "Mag Medya"ya verdiği demecin bu bölümünde şöyle konuşmuş: "-Medya sektörüne girmemiz için zaman zaman önümüze, bazı fırsatlar geldi. Ancak kurucumuz, babamız, patronumuz Vehbi Bey, sureti katiyen bu işe girmek istemedi. Özellikle medya sektöründe yer almamak konusunda net bir tavrı vardı. Onun için de fırsatlardan istifade edemedik.

İMPARATORLUK HAYALİ
Medya deyip geçmemek lazım; bugün medya; gazeteleri, mecmuaları, satış noktaları, televizyonları, prodüksiyonu, stüdyoları, dağıtımı gibi milyarlarca dolarlık yatırım isteyen bir sektör oldu. Ayrıca gazetede ya da basında olmak için muhteşem bir dağıtım şirketinin olması lazım. Dağıtım teşkilatı da Türkiye'de üç tane var ve mecburen onlarla çalışmak durumundasın.
O bakımdan bu işi basite almamak lazım.
Görünen sadece buz dağının üst kısmı, onun altında çok daha büyük bir teşkilat ve yatırım var. Bir Murdoch örneğine bakmak kafi; mesela bu imparatorluğu nasıl kurmuş...
Amerikan seçimleri, İngiltere'deki telefon dinleme olayları, kapattığı gazetesinin (News of the World) kızıl saçlı müdiresini (Rebekah Brooks )resmen mahkemeye verdiler ve oğlunun ifade alınırken takındığı arogan tavır gösteriyor ki, müthiş bir gücü var ve bu gücü şimdiye kadar çok iyi kullandı."
İnsanlar ve hayat böyle bir şey demek ki. Kimse halinden memnun değil...
Rahmi Koç bile "Babam medyaya girmeyerek büyüme fırsatını kaçırdı" diyorsa, dünyanın 3'üncü büyük medya grubu olan "Hollinger International"ın Amerika'da hapse giren patronu Kanada doğumlu İngiliz Baron'u Conrad Black'ın oğlu ne diyordur acaba? Gerçek bir medya imparatoru (Mirror Grubu) olan ve bir dönem İngiliz Parlamentosu'na da giren Maxwell, yatının güvertesinden denize düşerken acaba intihar mı etti, yoksa öldürüldü mü?
İngiltere'de milyarlık işi (Polypeck) varken Türkiye'de gazeteler satın alan Asil Nadir'in şu anda teröristlerin tutulduğu Belmarsh cezaevinde ikamet ettiği düşünülürse...
Hem Türkiye'deki üç dağıtım şirketinden ikisine sahip olan, hem de gazeteleri, dergileri ve televizyonları bulunan Dinç Bilgin'in ve Cem Uzan'ın serüvenleri hatırlanırsa...
Rahmi Koç "Güç"e örnek gösterdiği Rupert Murdoch'un kişiliğini, bir dönem The Times'ın ve The Sunday Times'ın Genel Yayın Yönetmeni olan Harold Evans'dan dinleyebilseydi...

BAZI ÖRNEKLER
Murdoch'un medya etiğine aykırı davranışları ve yazı işlerine yaptığı baskılar sonucu Evans sadece bu gruptan istifa etmedi, İngiliz vatandaşlığını da bırakıp, Amerika'ya yerleşti. Murdoch Çin'de yatırım yapacağı için, İngiltere'nin son Hong Kong Valisi Chris Patten'in hatıralarını satın alıp, bu kitapta Çin eleştirildiği için kitabı yayınlamadığını acaba Rahmi Koç hatırlar mı?
Vehbi Koç medyaya girmeyerek ailesinin ve onları kuşaklar boyu refah içinde yaşatacak yatırımlarının, güvenli sularda seyretmelerini sağladı. Rahmi Koç Mag Medya'nın "Avrupa'da olduğu gibi soylu lordlar, prensler yok... Ama siz Türkiye'de pek çokları için böyle bir noktadasınız. Peki, bu hayattaki en önemli prensipleriniz ve vazgeçemeyecekleriniz nelerdir?" sorusuna şu cevabı vermiş:

SOYLULUK MESELESİ
"-Bizim ülkede böyle soylu lordlar, prensler yok ama bizde de bir Osmanlı kültürü, bir aile adabı, bir yetiştiriliş tarzı, görgü, bilgi var.
Bunun için mavi kanlı olmaya lüzum yok. Memleketin birçok yerinde imkanları mahdut olan ailelerde bile bu duruş, bu metanet, bu görgü vardır. Dolayısı ile biz de ailemizden gelen tarzla bunu çocuklarımıza aktarıyor, hem de Koç Grubu'nun kültürüne yansıtıyoruz. Churchill, 'Centilmen olmak için üç nesil gerekir' demiş. Bizim ailenin soy ağacı ise 1352 tarihine dayanır."
Son söz olarak şunu söyleyebilirim. Kimse Koç'ların soy ağaçlarına bakmaz.
"Koç Olayı" diye bir gerçek varsa, bu olay Vehbi Koç'un 1926 yılında babasının ticarethanesini devir alarak "Koçzade Ahmet Vehbi" ismi ile Ankara Ticaret Odası'na kaydettirdiği gün başlamıştır.
O günden bugüne medyada yok olan servetleri ve bazen cezaevinde veya zorunlu gurbetlerde
son bulan başarısızlıkları

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA